​Drijvend platform wekt op vier manieren energie op

Erik op 13 juli 2015 | 2 minuten leestijd
Het Franse start-up bedrijf GPES Techno werkt momenteel aan een uniek concept: een drijvend platform dat energie opwekt door middel van wind, zonlicht, golven én stroming. De MLiner, zoals het gevaarte gaat heten, kan het groene alternatief worden voor geïsoleerde plaatsen, zoals eilanden, die nu vooral afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

De MLiner is uitgerust met zonnepanelen, een windturbine en systemen om energie op te wekken uit de getijden en de golven. In het midden van het drijvende platform zit een batterij waar opgewekte energie opgeslagen kan worden. Deze batterij kan voor energie zorgen in tijden zonder zon, wind of golven.

De technologie om energie op te wekken aan de hand van golven ontwikkelde Jean-Luc Longeroche, oprichter van de start-up, zelf. De MLiner is uitgerust met twee kamers die gevuld zijn met water. Tussen deze twee kamers is een turbine geïnstalleerd. De golven op zee zorgen voor beweging, waardoor het water zich van de ene naar de andere kamer verplaatst. Wanneer dit gebeurt wordt de turbine aangedreven.

GPES Techno is onlangs met een crowdfunding campagne gestart om hun project verder te financieren. In een promo-filmpje laat Longeroche zien dat het eerste prototype bijna klaar is voor gebruik. Dit prototype is echter vrij klein. Om een groter prototype te maken (30 meter in diameter) is de crowdfunding campagne gestart.

Crowdfunding

Of dit grotere prototype er ook daadwerkelijk komt, is nog maar de vraag. Via de crowdfunding campagne lijkt dit in ieder geval een zo goed als onmogelijke taak. Tot nu toe is er een kleine 9000 euro opgehaald. In de aankomende 25 dagen moet daar nog eens 391.000 euro bijkomen.

Afbeeldingen: GPES.

Gerelateerde artikelen