​Drijvend huis is zelfvoorzienend

Erik op 15 december 2015 | 2 minuten leestijd
Drijvende woningen worden steeds populairder in Duitsland. Innovaties op dit gebied konden dus niet uitblijven. Verschillende Duitse bedrijven, instituten en universiteiten hebben de handen ineen geslagen om een drijvend huis te creëren dat volledig zelfvoorzienend is. De eerste plannen zien er veelbelovend uit.

Het is de bedoeling dat het drijvende huis, waarvan de eerste in 2017 op het Geierswalde-meer in Duitsland moet rond dobberen, zelf elektriciteit, warmte en water produceert.

Prototype

Een eerste prototype is inmiddels naar buiten gekomen en ziet er bijna futuristisch uit. De drijvende woning is volledig bedekt met zonnecellen en is voorzien van accu’s die zowel in de muren als de trappen zijn gebouwd.

Zouthydraten en een kachel moeten de woning van warmte voorzien. Zouthydraten worden opgeslagen in de zomer en kunnen op elk later moment gebruikt worden. Mocht dit systeem tekort schieten, kan er ook nog warmte opgewekt worden uit zeolieten. Dit zijn mineralen die warmte produceren wanneer ze in contact komen met waterdamp.

Lusatia

Het project, genaamd Lusatian Autartec, moet in 2017 een eerste energieneutraal huis opleveren. Deze woning komt dan te drijven in het Geierswalde-meer in Lusatia, een gebied in Oost-Duitsland.

Gerelateerde artikelen