Draadloos uitlezen sensoren veiliger

Erik op 1 mei 2017 | 2 minuten leestijd
Het uitlezen van sensoren die moeilijk bereikbaar zijn, kan voor problemen zorgen. Vooral water, elektriciteit en gasbedrijven hebben hier moeite mee. Waterbedrijf Vitens heeft onlangs een pilot uitgevoerd met sensoren die op afstand uit te lezen zijn. Daarbij maken ze gebruik van IoT-oplossingen.

De test van het waterbedrijf was volledig geslaagd. “Het doel van de pilot was om door afstand of obstakels moeilijk bereikbare meters op een betrouwbare en veilige manier uit te lezen.” Veel meters bevinden zich ondergronds of zijn door metalen platen afgedekt. Er werd gebruik gemaakt van sensoren van het bedrijf Sensus. Doordat de veel sensoren zich op lastig plekken begeven kan het leiden tot gevaarlijk situaties. Vitens was er van overtuigd dat het FlexNet-systeem, dat tijdens de pilot werd gebruikt, de operationele efficiëntie zou vergroten. Meterstanden kunnen namelijk exact kunnen worden uitgelezen in plaats van geschat.

Systeem noodzakelijk

“We hadden een technologieoplossing nodig om het gevaar weg te nemen waar Vitens-medewerkers aan bloot staan bij het handmatig aflezen van meters op moeilijk bereikbare locaties,” zegt Rik Thijssen van Vitens. “De data van het uitlezen van de meters is essentieel voor het beheren en optimaliseren van ons distributienetwerk, dus betrouwbaarheid en netwerkdekking waren belangrijke criteria.”

Gerelateerde artikelen