​Draadloos opladen van auto’s geen toekomstmuziek meer

Erik op 5 april 2016 | 2 minuten leestijd
Wetenschappers van het Amerikaanse Oak Ridge Laboratories claimen een systeem te hebben ontwikkeld dat draadloos opladen van elektrische auto’s mogelijk maakt. Nu is dit in principe niets nieuws; de mogelijkheden van inductief opladen zijn al langer bekend. Wat dit systeem wel bijzonder maakt, is dat het een vermogen van 20 kW heeft. Door een uur op deze manier op te laden, kan men 100 kilometer rijden. Het vorige record stond op 5 kW.

In een notendop werkt de technologie als volgt: door je auto over een grondplaat te parkeren, wordt het mogelijk om draadloos stroom over te dragen. Een spoel in de grondplaat wekt stroom op, dat vervolgens wordt overgenomen door een spoel in het voertuig.

Vermogen

Het vermogen van 20 kW is hoog vergeleken met het vermogen van andere vormen van draadloos opladen. Maar in vergelijking met het opladen via een stekker, is het toch nog een beetje mager. Daarom werken de Amerikaanse wetenschappers nu al aan een versie met een vermogen van 50 kW.

Lees ook: ‘Google onderzoekt mogelijkheden van draadloos opladen’

Daarnaast zet het team hoog in op veiligheid. Teamleider Madhu Chinthavali: “Het magnetische veld dat wordt gebruikt voor het transporteren van stroom tussen de twee spoelen is enorm gefocust en afgeschermd aan de randen.” Dit komt de efficiëntie van het systeem ten goede (90 procent) en verzekert de veiligheid van de passagier(s).

Gerelateerde artikelen