Draadloos internet uit het stopcontact

Erik op 18 november 2014 | 3 minuten leestijd
Internet via het stopcontact, dat kan soms een uitkomst zijn. Met een homeplug adapter (ook wel powerline genoemd) creëer je in no-time een nerkwerkkabel over het stroomnet. Je plugt een adapter in het stopcontact bij de router en een tweede adapter op de plek waar je internet nodig hebt.

De ontvangst is goed, zo lang het elektriciteitsnet werk niet al te oud is. Er moet wel een samenhangend elektriciteitsnetwerk zijn, maar verschillende groepen zijn geen probleem. De computer kan via de adapter op een draadloos netwerk aangesloten worden. Uiteraard geldt dat ook voor een tablet of smartphone.

Een powerline is ideaal om ook plekken te bereiken waar de draadloze router niet meer voldoende is. Met een adapter in het stopcontact, kan er in iedere slaapkamer en zolderetage draadloos internet zijn.

Ook voor draadverbindingen op afgelegen plekken

Het is ook mogelijk om via het stopcontact een aansluiting mét draad te realiseren. Een homeplug wordt dan op het stopcontact aangesloten, en biedt de mogelijkheid om vanaf de plug een internetkabel te gebruiken. Zo kun je op plekken waar het moeilijk is om een kabel te trekken, toch een apparaat met draad aansluiten.

Het is niet nodig om een stopcontact op te offeren, want veel adapters hebben een geïntegreerd stopcontact. Zo kun je er ook nog een ander willekeurig apparaat op aansluiten.

Een powerline-adapter met wifi kost vanaf ongeveer 50 euro. Ze werken uitsluitend in een stopcontact en niet in een verdeeldoos, verlengsnoer of haspel. Een powerline-netwerk is alleen uit te breiden met adapters van hetzelfde merk en type. Er zijn verschillende merken op de markt, zoals Devolo, TP-Link, Sitecom, D-Link en ZyXEL.

Hoe snel is een powerline-netwerk?

Powerlines zijn beschikbaar met een snelheid van200 tot 600 Mbit/s. Bij een powerline-adapter met een snelheid van 500 Mbit/s komt dit neer op 62,5 MB per seconde. Daarnaast is ook de afstand tussen de adapters van belang en de kwaliteit van het elektriciteitsnet in huis. In een hele oude woning met slechte bekabeling, zullen lagere snelheden gehaald worden. In een relatief nieuwe woning zou het probleemloos moeten werken.

Maakt men gebruik van gigabit-ethernet? Dan zorgt een powerline-netwerk wel voor wat vertraging. Maar een adapter van 500 Mbit/s is zeker nog geschikt voor het internetten, gamen en om HD-films te streamen.

Gerelateerde artikelen