Douchen zonder plotselinge temperatuurswisselingen

Erik op 26 oktober 2018 | 4 minuten leestijd
Door drukschommelingen kunnen in douchemengkranen plotseling optredende temperatuurwisselingen ontstaan. In het gunstigste geval zijn ze niet alleen oncomfortabel, maar kunnen ze ook leiden tot ernstige brandwonden. Woonzorgcentrum Het Hooge Heem in Grootegast loste het probleem op door in de badkamers de drukonafhankelijke HL2024 volumestroombegrenzer van Cenergist te plaatsen.

Bewoners en personeel van Het Hooge Heem trokken steeds vaker aan de bel omdat de temperatuur in de badkamers sterk kon wisselen. Oorzaak bleek drukwisselingen in de leidingen met name bij piekvragen, een probleem dat zich nog wel eens voordoet in residentiële instellingen. Wanneer de warmtapwatervraag toeneemt, gaat extra water naar de warmtapwaterbereiders waardoor hierin druk wordt opgebouwd. Deze kan wel oplopen tot meer dan 8 bar. In de koud- en warmwaterleiding treden vervolgens verschillende drukken op. Als er dan ook nog volop warmtapwater wordt afgenomen door de grootkeukenapparatuur, zijn de drukwisselingen enorm. Het is een hele uitdaging om een leidingwaterinstallatie zo te ontwerpen dat die onder alle omstandigheden de vereiste prestatie kan leveren. Wat het probleem van gelijktijdigheid in het geval van Het Hooge Heem nóg lastiger maakte, was de koppeling met het Energiedak dat warmtapwater leverde. Het is niet te voorkomen dat bij openen en sluiten van kranen er drukwisselingen in de installatie ontstaan, hoe klein en kortstondig ook. De thermostatische douchemengkraan kan niet snel genoeg reageren om de temperatuur bij te stellen.

Betaalbare oplossing

Op voorstel van adviesbureau KDWS Nederland is in Het Hooge Heem in Grootegast de HL2024-technologie toegepast. Het is een betaalbare oplossing, stelt Oeds Kuipers directeur KDWS. ‘Het gaat om een investering van circa 70 euro exclusief montage per thermostatische douchemengkraan en het betreft een actief regulerende volumestroombegrenzer die zorgt voor een constante doorstroom. Dat gebeurt onafhankelijk van de dynamische druk met als resultaat een sterke reductie van de temperatuurschommelingen aan het tappunt. De begrenzer is gemonteerd tussen de bestaande S-koppeling (koud en warm) en de thermostatische mengkraan.

Het is de enige volumestroombegrenzer die Kiwa BRL-K635 gecertificeerd is en tevens voorzien is van het Kiwa Watermark. Na montage werkt de begrenzer snel en doeltreffend, inregelen is niet nodig. De innovatie van dit gepatenteerde product zit hem in een combinatie van hoogwaardige materialen en een slim design. 

De HL2024 begrenzers zorgen voor een (vrijwel) constante en daarmee gemaximeerde volumestroom van 5,0 l/min koud én 5,0 l/min warm aan de inlaten van de thermostaatkraan, onafhankelijk van de dynamische druk in de koude en warme leiding. Drukschommelingen leiden niet meer tot volumestroomverschillen naar de thermostatische mengkraan toe waardoor temperatuurschommelingen drastisch worden verminderd. Kon de temperatuur uit de thermostatische mengkranen van Het Hooge Heem eerder nog 4 tot 6 °C variëren, de schommelingen zijn nu teruggebracht naar minder dan 1 °C. Veel begrenzers van andere aanbieders bevatten een O-ring die bij op- en neergaande druk verschillend reageert. Dit type begrenzer is doorgaans minder snel en nauwkeurig en na verloop van tijd neemt de werking verder af waardoor te grote volumestroomverschillen ontstaan. 

Snelle montage

De installatie van de volumestroombegrenzers is uitgevoerd door Nijboer Installatie Expertise uit Marum. De montage van de producten verliep snel en vlekkeloos volgens de installateur. Binnen tien minuten hadden de monteurs bij het Hooge Heem de beide inlaten van de thermostatische kranen voorzien van de begrenzers. De volumestroombegrenzer heeft een speciale schroefdraadbevestiging voor een passende aansluiting op de mengkraan. Bij deze uitvoering komt de kraan 22 mm verder van de muur af. Dit is overigens weinig storend. De variant van de S-koppeling met geïntegreerde volumestroombegrenzer is na montage niet zichtbaar. 

Gerelateerde artikelen