Domoticamarkt groeit, maar staat nog in kinderschoenen

Erik op 3 mei 2017 | 2 minuten leestijd
De markt voor domotica is in de afgelopen tijd fors gestegen. Dat is op zich geen verrassing, maar dit gegeven is nu ook onderzocht door het Engelse onderzoeksbureau BSRIA. Het onderzoek werd begin dit jaar gehouden. Slim wonen en kleine utiliteiten nemen steeds meer een vlucht. Consumenten hebben interesse in producten zoals slimme thermostaten en vernuftige sloten.

Wereldwijd wordt er komend jaar een groeivoorspelling verwacht van 20 procent voor de markt van slimme woningen en kleine utiliteit. In totaal gaat het daarbij om een totale waarde van 15,9 miljard Amerikaanse Dollar wereldwijd. Daarbij loopt de Verenigde Staten voorop met een marktwaarde van 29 procent. De grootste groei wordt verwacht in het Verenigde Koninkrijk: 29 procent.

Producten en service

Volgens de onderzoekers zal de verkoop van producten en systeemintegratie. Onderhoud en service blijven daarbij achter. Gek is dat overigens niet aangezien de nieuwe markt nog in de kinderschoenen staat. Er valt nog veel te winnen op het gebied van middenklasse consumenten. Voornamelijk grote villa’s, die duiden op de bovenlaag van de maatschappij, hotels en bedrijven investeren fors in domotica.

Protocollen

Als het gaat om communicatieprotocollen, dan wordt de markt in Noord-Amerika gedomineerd door fabrikantspecifieke (proprietary) protocollen, terwijl de studie in Europa en China een significante toename toont van de penetratie van KNX. De typische KNX-bekabelde oplossing wordt traditioneel vooral toegepast in nieuwbouw. Maar sinds de lancering van KNX RF, een draadloze versie, in 2010 heeft dit protocol een significant marktaandeel weten te behalen.

Foto: Shutterstock

Gerelateerde artikelen