​Domotica is er intussen voor elke portemonnee

Erik op 20 oktober 2016 | 4 minuten leestijd
Met uitzondering van de toepassing in luxe villa’s, was domotica jarenlang toch vooral een technologie die in beeld kwam om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Inmiddels wordt huisautomatisering al lang niet meer geassocieerd met ziek en zeer maar vooral met luxe. De markt groeit sterk. Logisch, want welk mens is niet op comfort en woongemak gesteld?

Lange tijd zijn de mogelijkheden van domotica vooral benut in de zorg. Maar domotica biedt natuurlijk ook veel gemak voor iemand die gezond van lijf en leden is. De kosten zijn dan wel voor eigen rekening. Het verklaart dat domotica lange tijd vooral te vinden was bij de beter bedeelden. Want de prijs van huisautomatisering mag dan de laatste jaren flink zijn gedaald, een degelijke installatie in het topsegment is nog altijd behoorlijk aan de prijs. Een vuistregel is dat domotica 15 tot 20 procent bedraagt van de nieuwbouwwaarde van de woning.

Domotica protocol

Het topsegment met A-merken heeft vrijwel altijd een bedraad netwerk, meestal in combinatie met draadloze bediening. Een bedraad netwerk reageert sneller, is bedrijfszekerder en beter beveiligd. Maar er moeten wel draden worden getrokken. Een goed moment voor installatie van een bedraad systeem is tijdens nieuwbouw of een grondige verbouwing.

Het meest gebruikte protocol in het topsegment is KNX, een open standaard voor huisautomatisering dat door de meeste grote leveranciers in de industrie wordt gebruikt. Het systeem is in een later stadium altijd uit te breiden en mocht een merk niet meer verkrijgbaar zijn, zijn er volop alternatieven.

Systemen in het middensegment werken in het algemeen met een basisstation of bridge die draadloos communiceert met de intelligente schakelaars, lampen en andere smartproducten in huis. Het basisstation wordt verbonden met een wifi-netwerk om het systeem bedienbaar te maken met smartphone of tablet. Niet alleen in huis, maar ook overal daarbuiten. Populaire draadloze protocollen in dit segment zijn Z-Wave en ZigBee.

Onderkant markt

De categorie ‘voor een dubbeltje op de eerste rang’ wordt al enige tijd ruimschoots bediend door de bouwmarkten en prijsvechters als Lidl en Aldi. Ook op internet zijn al talloze aanbieders van domoticasystemen te vinden. Oplossingen waarmee een handige doe-het-zelver zonder al te veel moeite zijn huis beveiligt of zijn wasmachine en verlichting vanuit zijn luie stoel bestuurt. Voor een fractie van de kosten van een professioneel domoticasysteem.  Shoppend op internet vindt hij vast wel een bewegings- of trillingsensor die bij afwezigheid van de bewoner een signaal naar zijn smartphone stuurt wanneer hij ongenode gasten heeft. Hij kan sensors plaatsen die signalen over waterschade of rookvorming doorstuurt. Nadeel van deze draadloze systemen is de betrouwbaarheid en beveiliging van het zendprotocol. Een onverlaat met hetzelfde systeem kan in theorie het zonnescherm van de overburen laten zakken. Een ander minpunt is de beperkte uitbreidbaarheid. Dit maakt deze systemen minder toekomstvast.

Slimme stekkers 

Een slimme thermostaat vinden we intussen heel gewoon. Daarmee hebben we feitelijk al veel domotica in huis gehaald. Als toevoeging op een slimme thermostaat kun je elke radiator slim maken met een elektrische radiatorthermostaat. Met een draadloze bluetooth- of WiFi-verbinding, kan per kamer en zelfs per radiator de temperatuur worden gekozen.  Het lijken soms houtje-touwtje-oplossingen maar toch, het werkt. En het is energiebesparend en lekker makkelijk.  Naast verlichting is ook huishoudelijke apparatuur te upgraden. Een slimme stekker eraan en alweer is een alledaagse apparaat slim gemaakt. De airco, de ventilator of wasmachine gaan aan of uit,  aangestuurd door beweging, temperatuur of tijd. 

Op 16 en 17 november wordt de Smart Homes Beurs Domotica & Slim Wonen georganiseerd. Locatie is Eindhoven. 

Gerelateerde artikelen