Domotica-innovaties populair in de elektrotechniek

Casper op 22 augustus 2016 | 3 minuten leestijd
Domotica is een vakgebied waarin nogal wat gebeurt. Booming business zullen we maar zeggen. De basisaspecten van domotica zijn al tamelijk oud, aldus Alan Buckingham in “The history of home automation from the beginning”.

Toch duurde het nog tot de tachtiger jaren van de vorige eeuw, voordat de “smart homes” enige gestalte begonnen te krijgen. En nu zijn ze als marktsegment niet meer weg te denken. Maar hoe zit het eigenlijk met de octrooien op dat gebied?

Er is nogal wat octrooi-informatie over domotica(systemen) te vinden. Bijna 4000 octrooipublicaties met het accent op systeem-aansturing, en meer dan 26000 met een wat algemener karakter.

Alhoewel Amerika hiervan (vooralsnog) met 47,5% het grootste deel in beslag neemt, zegt dat eigenlijk niets over hun huidige innovatie-positie! Een korte vooruitblik op de top 10 octrooiaanvragers over de jaren 2000-2014:

  • Aziatische bedrijven nemen in dit tijdvak zo’n 2/3 van het aantal aanvragen voor hun rekening.
  • Europese bedrijven zijn in de beginjaren goed voor 6x zoveel aanvragen als hun Amerikaanse concurrenten! Daarna volgt een (grote) inhaalslag, waarna beide op ongeveer dezelfde hoogte komen.Als je kijkt naar de aanvraagdatum bij al die octrooipublicaties, wordt het pas interessant. Je krijgt dan een aardig beeld van het aantal innovaties in de tijd. De oudste verzamelde ideeën over (deel)aspecten binnen de domotica dateren al vanaf eind 19e eeuw! Die hadden met name betrekking op combinaties van telefonie, boodschappen-service en verlichting.

Ideeën

De echte ideeënstroom komt pas op gang in de jaren tachtig. Eerst nog wat moeizaam, maar daarna (eind negentiger jaren) explosief. Ondanks de kleine inzinking in de periode 2007-2009 is domotica qua innovativiteit nog steeds booming business.

Aantal aanvragen

Ik heb verder gekeken naar wie er (vanaf 2000) verantwoordelijk zijn voor al die aanvragen (posities en aantallen).

We
zien vier bedrijven die zich voortdurend in de top 10 handhaven (Samsung, Sony,
LG en Siemens). Verder lijkt Philips de laatste tijd uit de echte top te
verdwijnen (in 2012-2014 weggezakt naar de 22 plaats!), terwijl
Panasonic zich de laatste tijd juist met een * de top 10 binnenvliegt.