Doe-het-zelvers maken meer kapot dan je lief is

Casper op 18 mei 2016 | 4 minuten leestijd
Alle installateurs kennen deze situatie: ze worden ergens bijgehaald om een probleem op te lossen. Eenmaal ter plaatse biecht de vrouw des huizes op dat haar man dit zelf heeft geïnstalleerd, maar dat het toch niet helemaal goed werkt.

Eigen-woning-bezitters klussen graag zelf. Ze denken van de meeste zaken wel verstand te hebben, of gaan gewoon aan de slag. Soms gaat het goed, maar vaak ook niet. Want het meeste installatiewerk is toch echt vakmanschap. Je moet er niet alleen de juiste kennis en vaardigheden voor hebben, maar ook deugdelijk gereedschap en ervaring. 

Van slordig … 

Er worden door het hele huis heen geklust. Doen mensen zonder kennis van zaken dat, dan is er kans dat er iets niet helemaal goed gaat. Het resultaat kan zijn dat er slordig wordt gewerkt. Bijvoorbeeld door een condensafvoer niet netjes met beugels vast te zetten, maar door hem op te hangen aan een stroomdraad aan een cv-leiding. Omdat de afvoer in de lucht hangt, schuift de klusser er ter extra ondersteuning een lege doos onder. Het ziet er niet uit en een installateur zou een cv-installatie nooit zo opleveren.  

… tot gevaarlijk

Dat een installatie misschien geen prijs wint voor ‘mooist aangelegd’, is niet altijd erg. Een doe-het-zelver die veilig werkt en een deugdelijke installatie realiseert, is vaak allang blij dat het gelukt is, en is daar trots op. Iemand was het afdekplaatje van een lasdoos kwijt en loste dat op door er een dekseltje van een potje groenten op te schroeven. Niet mooi, wel origineel en het werkt. Het wordt een ander verhaal als er onveilig wordt geïnstalleerd, en als er gevaarlijke situaties ontstaan. Daarvan zijn ook talloze voorbeelden te vinden. Bij de rookgasafvoer worden bijvoorbeeld veel fouten gemaakt. Een installateur ging naar een adres voor het maken van een offerte voor een nieuwe ketel. Ter plaatse trof hij een afvoer van een afzuigkap aan die was aangesloten op de rookgasafvoer van de cv-ketel. Dat is ronduit gevaarlijk en gelukkig zijn er geen ongelukken gebeurd! De installateur heeft bij het vervangen van de ketel alle fouten hersteld. 

In een andere woning zat de cv-ketel wat hoger dan de bestaande dakdoorvoer. De huiseigenaar vond het niet nodig om een nieuwe dakdoorvoer te maken, maar loste het op door de buizen in een bocht aan te leggen. De overdruk van de ventilator moet er dan voor zorgen dat de gassen alsnog worden afgevoerd. Ook weer: gevaarlijk!

Onnadenkend

Ook aangetroffen: in een buitenmuur was een stroompunt onder een waterpunt aangelegd. Niet slim want er kan heel gemakkelijk kortsluiting ontstaan. Dit is typisch een voorbeeld van onnadenkend installeren. Net zoals het plaatsen van een gasmeter of gaskraan op een slecht bereikbare plek, of zoals het wegwerken van een badafvoer onder het bad waarbij de mantelbuis van PE/PP met lijm op PVC werd vastgemaakt. Dat is wachten op een lek want zo’n buis is niet verlijmbaar op pvc. En kom er dan onder het bad a. maar eens achter, en b. maar eens bij. 

Ieder z’n vak!

Elke vakman kan erover meepraten, doe-het-zelvers veroorzaken nogal eens problemen in de installatie. Vaak moet er dan alsnog iemand bijkomen om de klus naar behoren te klaren. Dat kost vaak meer tijd en geld dan wanneer er in eerste instantie een erkende installateur bij was gehaald. En dan zijn er nog tal van situaties die gewoonweg gevaarlijk zijn. Wij zeggen dan ook: ieder z’n vak!