Dit zijn de nieuwste elektrische auto’s

Casper op 15 juli 2019 | 4 minuten leestijd
Met de huidige ontwikkelingen duurt het niet lang meer voordat we allemaal in een elektrische auto rijden. Zowel in Nederland als daarbuiten werden onlangs weer nieuwe modellen en plannen gepresenteerd. Met name de presentatie van de Lightyear One trok veel belangstelling. Volgens de makers is dit de eerste auto op zonne-energie die geschikt is voor lange afstanden.

In 2013 won een Nederlands studententeam de World Solar Challenge in Australië. Met de vijfpersoonsauto ‘Stella’ lieten zij zien dat het ook mogelijk is een gezinsauto te maken die alleen rijdt op zonlicht. Het winnen van de hoofdprijs was reden voor de studenten om een bedrijf te starten. Dat werd ‘Lightyear One’ en recentelijk werd het prototype gepresenteerd dat in 2021 op de markt komt.

Unieke zonneceltechnologie

De auto is bedekt met 5 m² aan zonnecellen. Het betreft 3D gekromde, lichtgewicht en hoogrendement PV-panelen die zijn geïntegreerd in de carrosserie van de auto. Lightyear One werkte hiervoor samen met ECN part of TNO, dat unieke moduletechnologie ontwikkelde. De innovatieve zonnecellen zijn in licht gebogen vorm gemaakt en volgen de aerodynamische lijn van de auto. Dit maakt de luchtweerstand zeer laag.

Dankzij de zonnepanelen heeft de Lightyear One, ondanks de relatief kleine batterij, een actieradius van 725 km. De batterij van de auto kan ook via een 230V-stekker opgeladen worden bij een gewoon stopcontact.

Laadpaal op wielen

Ook de nieuwe studententeams hebben niet stilgezeten de afgelopen jaren. Na de ‘Stella’ in 2013 werden de ‘Stella Lux’ (2015) en ‘Stella Vie’ (2017) ontwikkeld, die wederom in de prijzen vielen bij de World Solar Challenge in Australië. Dit jaar willen de technische studenten furore maken met de ‘Stella Era’, een auto die een overvloed aan zonne-energie direct met andere elektrische voertuigen kan delen. Dit maakt de auto in feite een rijdende laadpaal.

Het team hoopt dat de auto zonder tussentijds laden zo’n 1800 km zal overbruggen. In Nederland rijdt men gemiddeld slechts 50 km per dag, wat betekent dat de auto veel energie over houdt om te delen met anderen. Bijzonder is dat de Stella Era rekening houdt met de weervoorspelling en zo bepaalt hoeveel energie over is om te delen. Een andere opvallend kenmerk is dat de auto zichzelf naar een zonnige parkeerplek kan verplaatsen om zich beter op te laden.

Betaalbaar elektrisch rijden 

In Zweden is men bezig geweest met de ontwikkeling van een betaalbare elektrische auto. Want ja, een Tesla of Lightyear One van ruim een ton is niet voor iedereen weggelegd. In het Scandinavische land heeft een succesvolle crowdfundigcampagne geleid tot de Uniti One. Deze auto is straks voor 15.000 euro te koop. De tweepersoonsauto heeft een 22 kW-accu en twee elektromotoren van 120 kW. Hiermee zou een topsnelheid van 130 km/h gehaald kunnen worden. Het maximale bereik van de auto ligt op circa 240 kilometer.