Dit zijn de badkamertrends van dit moment

Erik op 22 februari 2017 | 3 minuten leestijd
De najaarsbeurs Cersaie in Bologna (Italië) is een van de plekken waar de trends gezet worden. Er waren nieuwe ontwerpen, mooie materialen, en er was veel aandacht voor duurzaamheid. Opvallend was het gebruik van felle kleuren, door sommige merken ook doorgetrokken in het kraanwerk.

Word je als installateur gevraagd om mee te denken over de renovatie van een badkamer? Zorg dan dat je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen. Badkamertrends ontstaan meestal langzaam en ontwikkelen zich. Dat geldt bijvoorbeeld voor de individualisering in de badkamer. De functies komen steeds meer centraal te staan, zoals de dagelijkse reiniging en cosmetische toepassingen. Dat vraagt om een intelligent en specifiek aanbod van de watervoorziening.  Er ontstaan zones zoals ‘Cleansing’, ‘Showering’, ‘Bathing’ en ‘Foot Bathing’ en elke zone is speciaal toegerust voor het gebruik. Bij de wastafel geeft een draaibare uitloop de mogelijkheid om de mond spoelen. Een handdouche spoelt gemakkelijk de shampoo uit het haar, en uittrekbare uitloop is handig om de armen of het gezicht een snelle wasbeurt te geven. De kranen en douches kunnen voor extra comfort worden voorzien van digitale bedieningselementen. 
Naast comfort en vormgeving is hygiëne heel belangrijk in de badkamer. Voor de combinatie van die twee punten in haar wastafelmengkraan 2621EP ontving Delabie de German Design Award 2017.

Healthness

Een andere trend komt voort uit een combinatie van aandacht voor gezondheid (health) en de wens om verwend te worden (wellness). Samen is dat healthness, en het is een nieuwe trend. De optimalisering van de fysieke en mentale vitaliteit komt voort uit de fundamentele wens om het leven zo, aantrekkelijk, aangenaam, gezond en toch plezierig mogelijk in te richten. Daar passen onder andere een sauna, infrarood cabine, stoomcabine bij, desgewenst uitgerust met aromatherapie, lichttherapie, en Bluetooth-aansluitingen.

Duurzaamheid en natuur

De hang naar duurzaamheid en energiebesparing is al een aantal jaren bezig. Dat levert de zogenaamde ecotrend op: het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, klei en natuursteen. Een badkamer moet gemakkelijk schoon te maken zijn. Daarom zijn strakke lijnen in, en is de tijd van tierlantijnen over. In een strakke badkamer kunnen planten sfeer verhogend werken. Ze zorgen voor een prettige uitstraling, hebben een luchtzuiverende werking en ze passen eigenlijk overal goed bij. Chroom is als trendkleur goed voor accessoires, zwart kan nog steeds voor wanden en vloeren. Toch is het voor het kleurgebruik goed om van de ruimte uit te gaan. Een kleine badkamer lijkt ruimer en warmer als deze wordt uitgevoerd in een lichte basis. Tegels zijn tijdloos. Het is helemaal van deze tijd om te kiezen voor één accentmuur. Maar in 2017 is het ook geoorloofd om vloertegels op de wanden door te trekken. 

Samenvattend kunnen we zeggen dat de belangrijkste uitgangspunten voor de badkamer van 2017 zijn: individualisering, eenvoud en strakke lijnen, healthness, en natuurlijke materialen. 

Foto: Pixabay

Tekst: Marion de Graaff

Gerelateerde artikelen