​Dit simpele product zorgt voor besparingen

Casper op 6 juni 2016 | 2 minuten leestijd
Een circulatiepomp is onderdeel van bijna alle cv- en vloerverwarmingsinstallatie, maar deze pompen zijn altijd aan het werk. Een pomp die non-stop blijft pompen drukt daarbij hard op de energierekening. Met het oog op energiebesparing zou het beter zijn als de pomp soms stil zou staan.

Een pompschakelaar kan daar voor zorgen waardoor de circulatiepomp meer vrije tijd krijgt en dat merkt de gebruiker in de portemonnee. 

Marijke Zanen van WTH is enthousiast over de pompschakelaar: “De pompschakelaar schakelt bij vloer- en wandverwarmingsinstallaties de circulatiepomp uit als de cv-ketel geen warmte levert. Zodra de watertemperatuur boven zo’n 35°C komt, gaat de pomp draaien. De pomp draait daardoor dus veel minder vaak en dat bespaart geld en energie.”

Relatief eenvoudig product

Zanen legt verder uit dat de pompschakelaar een relatief eenvoudig product is, maar dat voor een flinke besparing kan zorgen. “Een circulatiepomp zorgt ervoor dat het water door de installatie wordt gepompt. Standaard draait deze pomp 24 uur per dag, ook als er niet om warmte wordt gevraagd. De pompschakelaar voor vloer- en wandverwarmingsinstallaties schakelt de circulatiepomp uit als de cv-ketel geen warmte levert. Het resultaat: geen onnodig verbruik van energie.” De besparingen kunnen oplopen. Bij gemiddelde pompvermogen kan een pompschakelaar ongeveer 7600 uur aan pompen besparen. Dit kan bij 65 Watt toch al snel € 71,47 per jaar opleveren.

Pas op: heet water in de verdeler?

“Onze installateurs komen wel eens tegen dat mensen een gewone schakelklok toepassen, maar dan kan de vloerverwarming oververhit raken”, gaat Zanen verder. “Als de cv-ketel warmte levert, terwijl de vloerverwarmingspomp is uitgeschakeld, wordt het hete cv-water niet met koud retourwater uit de vloerverwarming gemengd. De ketelpomp pompt dan direct heet water in de vloerverwarmingsverdeler, waardoor de vloerverwarmingsleidingen bij de verdeler te heet worden.” En dit kan nare situaties opleveren, want verouderde leidingen kunnen los springen met alle gevolgen van dien. “Onze pompschakelaar met temperatuurvoeler reageert op de watertemperatuur. Dat doet een pompschakelaar voor de cv-ketel niet, die neemt het commando van de kamerthermostaat over.”

A-label

Nieuwe installaties maken in veel gevallen al gebruik van een A-label pomp en hebben zodoende geen pompschakelaar nodig, de pomp is dan al zuinig.