DIN-rail met geïntegreerde kabelgoot bespaart ruimte en tijd

Erik op 25 april 2018 | 2 minuten leestijd
Met een DNprofil® kunnen schakelkasten veel compacter worden gebouwd en wordt de warmteverdeling in een schakelkast verbeterd. Dat stelt DNprofil BV, die de nieuwe DIN-rail vorig jaar op de Nederlandse markt introduceerde. De geïntegreerde constructie bespaart montagetijd en tot 60 procent ruimte in vergelijking met een conventionele constructiemethode.

DNprofil® betreft een slimme aluminium constructie, waarbij kabelkanalen en een DIN-rail zijn geïntegreerd. Het product vervangt een 35 mm DIN-rail (volgens EN50 022) en één of twee kabelkanalen. DNprofil BV is het Nederlandse dochterbedrijf van RV-Produkter, een Zweedse onderneming die DNprofil® ontwikkelde en met succes in Scandinavië verkoopt.

Betere warmteverdeling

Voor het gebruik van DNprofil® gelden dezelfde regels als voor het gebruik van normale DIN-rail en kabelkanalen (NEN-EN-IEC 61439-1). Directeur Ric Roetering: “Ons DNprofil® is snel te monteren en kan worden toegepast in elk type kast met voldoende hoogte, onafhankelijk van het merk. Omdat onze DIN-rail van aluminium is gemaakt en dat uitstekende warmtegeleidende eigenschappen heeft, wordt hiermee tevens de warmteverdeling in de schakelkast verbeterd.”

Misvatting

RV-Produkter liet vorig jaar een rapport opstellen door Adviesbureau ERDC uit Enschede, naar aanleiding van vragen uit de branche. De vragen concentreerden zich op de misvatting dat de kastenbouwnorm NEN EN 61439 een isolerende kabelhouder voorschrijft die is vastgezet met geïsoleerde schroeven of popnagels. Het rapport weerlegt dit en geeft argumenten waarom dit niet het geval is.

Snelle montage

Door de robuuste constructie van de profielen zijn over het algemeen twee montagepunten voldoende voor het vastzetten. Daarnaast is het mogelijk om componenten te monteren op het profiel voordat deze in de kast wordt geplaatst. Dit leidt tot een aanmerkelijke tijdsbesparing. DNprofil® is te bestellen in elke lengte tot 5.000 mm, met of zonder montagegaten.

Gerelateerde artikelen