Deze 7 trends mogen installateurs en paneelbouwers niet missen

Erik op 15 september 2016 | 3 minuten leestijd
​De markt voor installateurs en paneelbouwers is zich langzaam aan het herstellen. Niettemin blijft het voor deze markt noodzakelijk om te veranderen, vindt Schneider Electric. Zeven trends die installateurs en paneelbouwers volgens de fabrikant niet mogen missen.

De paneelbouwer die in de huidige markt een sterke positie wil creëren zal een totaalaanbieder moeten zijn die niet alleen uitvoerende werkzaamheden aanbiedt. Ontwerp, advisering en onderhoud (field services) zijn minstens zo belangrijk. De installateur zal kennis in huis moet hebben van de TCO van een systeem en het belang van duurzaamheid bij installatiekeuzes. De belangrijkste zeven trends op een rijtje:

1. Aandacht voor duurzaamheid

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse bedrijven een actief duurzaamheidsbeleid voert. Niettemin blijft de belangrijkste overweging dat duurzame bedrijfsvoering kostenbesparend is. Energiemonitoring speelt een steeds belangrijkere rol in de gebouwde omgeving. Met specialistische kennis over gebouwbeheer- en energiemonitoringsystemen kunnen paneelbouwers en installateurs daar op inspelen.

2. Wet- en regelgeving

De Europese Unie heeft vastgelegd dat we in 2020 minimaal 20 procent minder energie mogen verbruiken dan in 1990. Overheden leggen hierdoor steeds meer wet- en regelgeving op om die doelstellingen te behalen. En dus moeten ondernemingen voldoen aan strengere eisen op het gebied van energieverbruik. Een voorbeeld betreft de Europese EcoDesign regelgeving EU548-2014 voor distributietransformatoren. Ook zijn energiebedrijven verplicht hun klanten te helpen bij het besparen van energie.

3. Groeiend in energiegebruik

Gebouwen zorgen nu al voor veel C02-uitstoot. Sterker nog, sommige bedrijven moeten nu zelfs betalen voor hun CO2-uitstoot in de vorm van emissierechten. Op deze manier probeert de overheid te stimuleren om te verduurzamen. In de toekomst neemt het energieverbruik alleen maar toe als gevolg van de digitalisering en urbanisatie. Tijd dus om maatregelen te nemen

4. Duurzaamheid is eenvoudig haalbaar

We kennen inmiddels tal van oplossingen waarmee gebouwen energiezuiniger kunnen worden gemaakt. Organisaties en instellingen kunnen het energieverbruik al snel met 30 procent terugdringen zonder dat hiervoor hoge investeringen nodig zijn. En minstens zo belangrijk: de investeringen worden vaak binnen minder dan drie jaar terugverdiend.

5. Energiekosten

Algemeen is de verwachting dat de energieprijzen op termijn gaan stijgen. Een daling in het energieverbruik leidt daarom al snel in een forse daling van de kosten. 

6. Onderhoud en beheer

Installateurs en paneelbouwers nemen steeds vaker onderhoud en beheer (en zelfs eigendom) van installaties over van organisaties. Op deze manier krijgen installatiebedrijven de kans voor het aanbieden van langdurige onderhoudscontracten.

7.De opkomst van Internet of Things

We gebruiken steeds meer apparaten die zijn voorzien van sensoren die van alles meten of registreren. Denk aan aanwezigheidssensoren, bewegingsmelders en CO2-sensoren die het ventilatiesysteem automatisch waarschuwen als frisse lucht noodzakelijk is. Of zonwering die zich automatisch aan het weer aanpast en communiceert met de verwarming.

De ontwikkelingen geven installateurs en paneelbouwers in de optiek van Schneider Electric de kans om te verschuiven van een traditionele installateur met vooral uitvoerende projecten naar een installateur die ook een goed advies en uitstekende service biedt. Bijvoorbeeld door te adviseren over de manier waarop (potentiële) klanten met kleine financiële investeringen op heel korte termijn al aanzienlijk voordeel kunnen behalen. Een voorbeeld is de Smart Panel van Schneider Electric, een oplossing die op zeer eenvoudige wijze een energieverdeelsysteem omzet naar een energiemonitoringsysteem.

Gerelateerde artikelen