Deurbel op zonne-energie gaat sluipverbruik tegen

Erik op 26 september 2014 | 2 minuten leestijd
In en om het huis zijn veel elektrische apparaten die voortdurend energie verbruiken, terwijl dat lang niet altijd nodig is. Een voorbeeld hiervan is de deurbel, waarvan het sluipverbruik behoorlijk hoog is. De Solar Bell is dé oplossing: een deurbel die op zonne-energie werkt.

Twee studenten zijn het brein achter de Solar Bell. Met hun bedrijf DeVention willen ze het sluipverbruik van elektrische apparaten tegengaan. Als eerste hebben ze het sluipverbruik van de deurbel aangepakt.

De deurbel verbruikt voortdurend energie, maar hij wordt nooit de hele tijd gebruikt. In de meeste bellen zit een transformator, die 24 uur per dag energie verbruikt. Het sluipverbruik kan op deze manier oplopen tot 25 kilowattuur per jaar, wat een verspilling van zo’n 7 euro oplevert.

Geen gewone deurbel

Op het eerste gezicht ziet de Solar Bell eruit als een gewone deurbel. Groot verschil is echter dat de Solar Bell een klein zonnepaneeltje heeft, waarmee hij zonne-energie opwekt. De bel gebruikt energie uit het zonlicht en slaat deze op in een accu in de deurbel, wat een transformator overbodig maakt.
De accu in de Solar Bell zorgt er bovendien voor dat ongebruikte energie wordt bewaard voor als het wat minder zonnig is buiten. Zo kan er ook gewoon worden aangebeld wanneer het donker is of de bel in de schaduw of onder een afdakje hangt. 

Gerelateerde artikelen