Descaler laat water wervelen

Erik op 20 januari 2020 | 3 minuten leestijd
Het Nederlandse bedrijf Boshuis is toonaangevend in de wereld van waterbehandeling voor de particuliere markt, maar heeft ook de antwoorden op technische vragen over water vanuit de industrie. Vanuit de visie dat schoon en veilig drinkwater een kostbaar goed is, ontwikkelde Boshuis de innovatieve Descaler.

Kalkaanslag in drinkwaterleidingen verhoogt het risico op de groei van de legionellabacterie. Voor apparatuur kan kalkaanslag betekenen dat de levensduur afneemt, en kalkaanslag op  sanitaire voorzieningen zoals kranen en glazen douchewanden ziet er gewoon niet fijn uit. Het is mogelijk om kalkaanslag met fosfaten, corrosieve zuren, natriumchloride en andere chemicaliën te lijf te gaan, maar dat is slecht voor de materialen en slecht voor het milieu. 

Nano-niveau 

De Descaler van Boshuis (Thuis in Water!) is een slim apparaat dat ervoor zorgt dat kalk geen kans krijgt. Het wordt direct achter de watermeter geplaatst zodat al het water dat de woning binnenkomt erdoorheen stroomt. In de Descaler vindt door een nieuwe, revolutionaire techniek op nano-niveau de waterbehandeling plaats. Het water stroomt van onder naar boven door het Descaler materiaal, waardoor het gaat wervelen en bacteriën geen kans krijgen om schade te veroorzaken. Door de katalyserende werking worden bicarbonaten (schadelijke kalk) omgezet in calciumcarbonaten (niet-schadelijke kalk), maar de mineralen in het drinkwater blijven behouden.
De Descaler is een duurzaam apparaat, omdat hij geen elektriciteit, geen spoelwater en geen chemicaliën verbruikt. Het is een moderne, groene techniek: helemaal van deze tijd! 

Zacht douchewater 

Water zonder schadelijke kalk is beter voor de materialen waarmee het in aanraking komt. Maar het voelt ook anders aan. Door bicarbonaten in het water heeft een flink percentage mensen last van een jeukende huid na het douchen. Is het water door de Descaler gegaan en zijn de bicarbonaten omgezet in calciumcarbonaten, dan ontstaat er geen jeuk meer, want het douchewater voelt zacht aan. 

Scheikunde 

Het Descaler materiaal werkt als katalysator die calcium- en magnesium bicarbonaten omzet in calcium en magnesium carbonaten. De calcium- en magnesiumcarbonaten hechten zich razendsnel aan de descalerbolletjes en als de nanodeeltjes voldoende zijn aangegroeid breken ze los en met de waterstroom worden meegevoerd. Deze deeltjes kunnen geen kalkaanslag meer vormen. 99% van de tijdelijke hardheid van calcium- en magnesium wordt omgezet.
De volgende scheikundige vergelijking beschrijft de reactie die rond de Descaler-bolletjes in de cilinder plaats vindt: Ca HCO³ 2 wordt omgezet in 3 elementen:CaCO³ en CO² en H²O. In de Desacler wordt door de Descalerbolletjes, Calcium-bicarbonaat Ca (HCO³) 2 omgezet in de aragoniet vorm van calciumcarbonaat CaCO³. De zeer harde naaldvormige kristallen die ontstaan, zullen reeds gevormde kalk in leidingen en op warmtewisselaars verwijderen. 

Storingsvrij 

De Descaler van Boshuis is in feite een ‘eenvoudig’ doorstroomapparaat zonder ingewikkelde elektronica of spoelprocessen, en dat maakt hem zo goed als storingsvrij. Het proces in de cilinder kan vijf jaar ongestoord plaatsvinden, daarna is het tijd om het Descaler materiaal te laten vervangen. De Descaler is bedoeld voor de particuliere markt, maar Boshuis heeft ook oplossingen voor appartementen, hotels, campings en vele andere situaties waar kalkaanslag niet wenselijk is.

Gerelateerde artikelen