​Den Haag test sensoren op openbare verlichting

Casper op 8 juni 2016 | 2 minuten leestijd
Wat kunnen sensoren in de publieke ruimte toevoegen? Welke toepassingen zijn er mogelijk? En wat levert dat voor voordelen op? Daar wil Den Haag achter komen. In samenwerking met Luminext gaat de stad experimenteren met sensoren op openbare verlichting.

Op bedrijventerrein Zichtenburg zijn sensoren van verschillende leveranciers gekoppeld aan openbare verlichting. Luminext was hierin verantwoordelijk voor de installatie.

Zonnepanelen

De sensoren meten waardes als buitentemperatuur, luchtvochtigheid, bodemvochtigheid en bodemtemperatuur. Ook wordt het geluidsniveau in de omgeving gemeten, waarmee men kan berekenen hoeveel mensen en voertuigen er op elk moment op die locatie aanwezig zijn. De sensoren genereren allen hun eigen stroom, door middel van een zonnepaneel.

Dimmen

Door middel van de beheer- en besturingssoftware Luminizer worden de meetgegevens verzameld en inzichtelijk gemaakt. Deze gegevens worden vervolgens gelinkt aan de besturing van de openbare verlichting. Op deze manier kan het licht bijvoorbeeld gedimd worden wanneer de sensoren meten dat er weinig of geen mensen aanwezig zijn. Meten de sensoren dat de luchtvochtigheid hoog is, wat wijst op regen of mist? Dan kan het lichtniveau juist omhoog.

Enthousiast

Sander Klijnstra, hoofd openbare verlichting van de gemeente Den Haag, is enthousiast: “We vinden het belangrijk dat we sensoren van verschillende leveranciers kunnen aansturen en beheren met hetzelfde systeem. We willen niet afhankelijk zijn van een merk en steeds de sensor kunnen kiezen die het beste past bij de situatie en het doel. We zijn bezig met de verlichting van de toekomst. We willen licht op maat bieden, wanneer en waar dat nodig is. Sensoren kunnen ons daarbij helpen.”