​DEKRA led-keurmerk waarborgt kwaliteit van led-verlichting

Erik op 29 oktober 2015 | 2 minuten leestijd
“Als je je tegenwoordig wilt onderscheiden als LED-fabrikant kun je twee dingen doen”, zegt Jacob Nuesink, Global Accountmanager bij Dekra. “Heel hard gaan schreeuwen dat je de beste bent of een onafhankelijke keuring laten doen.” Dekra voorziet in deze laatste optie. Met het DEKRA LED Performance keurmerk kunnen fabrikanten zich namelijk onderscheiden.

Dekra is een onafhankelijke kennisorganisatie die zich bezighoudt met het testen, inspecteren en certificeren van allerhande producten. Nuesink richt zich binnen het bedrijf op alles dat te maken heeft met verlichting.

Behoefte

“Wij merken een dringende behoefte bij klanten om zich te onderscheiden”, aldus Nuesink. “Er zijn tegenwoordig honderden spelers op de markt, die producten leveren met een verschillende mate van kwaliteit. Het is moeilijk om je van het gros te onderscheiden.”

Met het DEKRA LED Performance keurmerk controleert DEKRA of het product in kwestie ook daadwerkelijk levert wat het claimt te leveren. Nuesink: “Als je claimt dat je verlichting van 100 lumen verkoopt, controleren wij of dat ook echt zo is.” Daarnaast is er een flinke lijst van parameters waarop de LED-verlichting getest wordt, van levensduur en elektrische parameters, zoals power factor, tot aantal lumen en kleur.

Voordat de keuring überhaupt plaatsvindt, wordt eerst getest of de verlichting aan de basiseisen op het gebied van veiligheid voldoet. “De verlichting moet voldoen aan de laagspanningsrichtlijn en EMC-richtlijn. Pas dan wordt de keuring uitgevoerd”, aldus Nuesink.

Eindgebruiker

Het keurmerk is tevens een houvast voor de eindgebruiker. Nuesink: “Met honderden spelers op de markt, weet de eindgebruiker niet meer waar hij/zij op moet letten. Het DEKRA LED Performance keurmerk voorziet in een garantie van kwaliteit.”

Het keurmerk is steeds meer aanwezig. Dekra is momenteel al met veel bedrijven in gesprek. Vanuit de gebruikerskant neemt de vraag naar een keurmerk ook steeds meer toe. Daarnaast is het mogelijk een risicoverzekering af te sluiten op basis van het keurmerk. Munich Re is partner voor deze verzekering en sluit de verzekeringen af met fabrikanten en investeerders. “Een goede ontwikkeling”, besluit Nuesink.

Gerelateerde artikelen