Het onderzoek naar decoratieve pv-gevels vindt plaats op de campus van de TU Eindhoven, op de testlocatie SolarBEAT. Het is onderdeel van het Europese innovatieproject PV OpMaat. Hier is een regionaal consortium van 8 kennisinstellingen en een groot aantal bedrijven bij betrokken, met als doel de integratie van zonnepanelen in gebouwen efficiënter, esthetischer én goedkoper maken.
Vergelijken pv-panelen
In Eindhoven worden twee technieken van gekleurde PV-gevels getest. De eerste bestaat uit dunne film zonnecellen uitgerust met verschillende soorten gekleurd voorglas. Bij de tweede techniek is het voorglas voorzien van een gekleurde binnenzijde. Het glas kan in verschillende structuren aangebracht worden. Met de testopstelling willen de onderzoekers de prestaties van deze twee soorten zonnepanelen in een gevelopstelling vergelijken.
Esthetisch gevelsysteem verdient zichzelf terug
De verwachte opbrengst van een op het zuiden georiënteerde gevel is 85 kilowattuur per vierkante meter per jaar. Verder is de verwachting dat de aangebrachte structuur op de zonnepanelen niet of nauwelijks opbrengstverlies geeft. Kleur zal naar verwachting tot een acceptabel opbrengstverlies leiden, circa 20 tot 30 procent. Behalve dat de gevel van de toekomst straks stroom opwekt, zal deze ook koudebrugvrij bevestigd worden, met een hoge isolatiewaarde tot gevolg. Een gepersonaliseerde gevel verdient zichzelf dan ook straks terug.
EnergyWall
De decoratieve gevels kunnen onder de naam EnergyWall in talloze kleuren en structuren worden geleverd. Het is een gepatenteerd systeem met verticale of horizontale aluminium draagprofielen. De zonnepanelen worden via een gecertificeerde tapeverbinding aan de gevel bevestigd en desgewenst kan een mechanische borging aangebracht worden. Doordat de zonnepanelen geïntegreerd worden in prefab gevelelementen kan de bekabeling weggewerkt worden in de bevestigingsmaterialen.
EnergyWall moet zich gaan ontwikkelen tot een betaalbaar systeem om zonnepanelen met vorm- en kleurvrijheid te integreren in gevels. Dat is tot op heden nog niet mogelijk. Het is een nieuwe stap in de ontwikkeling van zonnepanelen, dat zich naast daken, nu ook uitbreidt over ramen, carports en dus gevels.