De zon als belangrijkste elektriciteitsbron

Erik op 1 oktober 2014 | 2 minuten leestijd
De zon wordt de komende jaren steeds belangrijker als elektriciteitsbron. In 2050 moet de zon zelfs de grootste bron van elektriciteit zijn; nog groter dan fossiele brandstoffen of kernenergie. Dat voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Het IEA ziet zonne-energie sterk groeien de komende jaren. Het onderzoeksinstituut verwacht dat zonnepanelen halverwege deze eeuw 16 procent van de wereldwijde productie kunnen leveren. Ruim 10 procent van de energie wordt in 2050 opgewekt door zonnecentrales die warmte omzetten in stroom. Met een kwart aandeel blijft de zon tegen die tijd andere energiebronnen, zoals wind, water, fossiele brandstoffen en kerncentrales, voor.

Voorwaarden

Maar er zijn wel wat zaken die de groei van zonne-energie in de weg kunnen staan. Zonnepanelen zijn nog altijd behoorlijk aan de prijs en volgens IEA-directeur Maria van der Hoeve is een belangrijke voorwaarde dan ook dat zonnepanelen over zo’n 40 jaar ruim 75 procent goedkoper zijn. Vooral het feit dat alle kosten bij aanschaf gemaakt moeten worden, blijft vooralsnog een onopgelost probleem. Daarnaast is er voor de politiek ook nog een belangrijke taak weggelegd: zij moet het gebruik van zonne-energie meer stimuleren.

Solar Freezer

Dat we dankzij alleen de zon onze huishoudens volledig van warmte en energie kunnen voorzien, bewijzen ook de Twentse broers Floris en Patrick. Zij bedachten onlangs de Solar Freezer, een handig systeem dat bestaat uit een warmtepomp, een flexibele rubberen ‘bufferzak’ én zonnecollectoren. De Solar Freezer gebruikt water dat is opgewarmd door de zonnecollectoren en stopt dat vervolgens in de bufferzak. Het water in die zak wordt afgekoeld naar min één graad, waarbij een behoorlijke hoeveelheid energie vrijkomt. 

Gerelateerde artikelen