De Vragenbank geeft antwoord op lastige vragen

Erik op 24 oktober 2014 | 2 minuten leestijd
Is het mogelijk een zonnepaneel met batterij te koppelen aan een beveiligingscamera, zodat er geen aansluiting op het net nodig is?’ en ‘Is er een detectiesysteem om koperdiefstal te voorkomen?’ Soms zijn er vragen waar je als installateur niet meteen een pasklaar antwoord op hebt. Speciaal voor dit soort vragen is er nu De Vragenbank.

Ondernemers uit de installatiebranche lopen soms tegen problemen aan op het gebied van energie en duurzaamheid. Sinds kort kunnen zij de hulp inschakelen van excellente mater studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De studenten zijn verenigd in De Vragenbank: een platform dat actuele kennis uit de academische wereld beschikbaar maakt voor het midden- en kleinbedrijf. De Vragenbank is een initiatief van TU/e SURE Innovation en Stichting KIEN, het knooppunt voor innovatie in de elektrotechniek.

Hoe werkt De Vragenbank?

Wanneer installateurs antwoord willen op een vraag waar ze zelf maar niet uitkomen, dienen ze de kwestie in bij De Vragenbank. De universiteit kiest een geschikte student en koppelt deze aan de ondernemer. De ondernemer vertelt wat hem bezig houdt en de student gaat vervolgens aan de slag om de vraag te beantwoorden. Hierbij maakt de student gebruik van beschikbare kennis en netwerken van de universiteit. Tijdens het onderzoek wordt hij bovendien ondersteund door wetenschappelijk personeel van de universiteit. Voor het beantwoorden van de vraag betaalt de ondernemer een relatief laag bedrag.

Praktische verbinding

Adrie van Duijne, directeur van Stichting KIEN, is trots op deze praktische verbinding tussen het midden- en kleinbedrijf en de wetenschap. “Er is zoveel kennis en onderzoek beschikbaar bij de universiteit, maar de weg ernaartoe is voor ondernemers meestal onduidelijk. Dankzij SURE Innovation hebben we nu het innovatief vermogen, de kennis en bronnen van de universiteit beschikbaar gemaakt. De installatiebranche profiteert als geheel van het binnenhalen van de wetenschap. De innovatiekracht wordt aanzienlijk sterker.”

Gerelateerde artikelen