De trend van innovatieve zonnepanelen

Erik op 30 maart 2017 | 3 minuten leestijd
De markt voor zonnepanelen is nog lang niet verzadigd en de ontwikkelingen gaan door. De panelen leveren steeds meer rendement op, en er wordt gewerkt aan nieuwe toepassingen. Panelen op maat, flexibele panelen en panelen met kleur zijn enkele voorbeelden van die interessante innovaties.

Een bedrijf dat zich onderscheidt met innovatieve zonnepanelen is Navito, gevestigd in Middelharnis op Goeree-Overflakkee. Daniël Poolman is een van de drie directeuren van een montagebedrijf dat zich vooral richt op renovatie, maar sinds 2010 de horizon verbreedt heeft en PV-toepassingen aanbiedt. “Het was toen crisis”, aldus Poolman, “ook in de bouw, en solar was een groeimarkt. We waren al langer geïnteresseerd in zonne-energie, dus we hebben de stap gezet.” 

Certificaten


Poolman volgde opleidingen, haalden certificaten (o.a. bij Switch2Solar) en kreeg het voor elkaar om voor Nederland de licentie te krijgen voor de verkoop van drie bijzondere productgroepen: panelen op maat in verschillende vormen, flexibele panelen en kleurvlakken in panelen voor bijvoorbeeld logo’s.
“De maatpanelen bestonden wel, maar dan als dummy panelen en dus niet werkend,” vertelt Daniel Poolman. “Met de PV-panelen van Navito kan een puntdak tot in de punt met panelen worden bedekt. Dat betekent dat je het dak optimaal benut, goed voor de energieopbrengst maar ook esthetisch fraai. De panelen worden in de EU gemaakt, wij verkopen en installeren ze.” 

Reclame 


Een hele nieuwe en bijzondere toepassing is het verwerken van kleuren in panelen. Poolman legt uit: “Op die manier kun je bijvoorbeeld logo’s laten zien, of figuren, letters, cijfers en dergelijke. Dan heb je wel volume nodig. Een logo op één paneel werkt vaak niet, dat wordt gepriegel en dan komt het niet over. Je moet over een aantal panelen heen kunnen werken. Deze toepassing is nog helemaal onbekend en de prijzen zijn hoog, vandaar dat je het misschien nog nooit gezien hebt. Maar als bekend wordt dat dit kan en bedrijven zien het als een mooie en nieuwe manier van reclame maken, dan kan het opeens hard gaan. Als een bedrijf toch al van plan is om een fiks aantal panelen op het dak te leggen, dan is voor een relatief lage meerprijs een logo te realiseren in PV-panelen aan de gevel. Op die manier laat je echt zien dat je groen bezig bent. Panelen langs de snelweg plaatsen is ook een optie.”

Binnenvaartschip 

Flexibele PV-panelen waren in vaste maten al wel leverbaar, maar Navito kan ze op maat bestellen en leveren en dat biedt nieuwe mogelijkheden. Poolman: “Binnenkort hopen we panelen te installeren over de luiken van de ruimen op een binnenvaartschip. Die luiken lopen een beetje bol, en bovendien moeten ze na de plaatsing van de panelen nog steeds open en dicht kunnen. Met platte, flexibele panelen lukt dat. Op die manier hoeft de schipper niet meer in elke haven zijn accu op te laden.”

Gerelateerde artikelen