De ondergang van Imtech

Erik op 16 oktober 2015 | 3 minuten leestijd
Eerder dit jaar viel het doek voor installatiebedrijf Imtech. Hoe kwam het dat zo’n grote naam in de installatiewereld onderuitging en wat zijn de gevolgen van het faillissement? Elektrotechniek365.nl, online platform voor elektrotechniek professionals, zocht het uit en deelde de antwoorden met InstallatieProfs.

Tot 2013 zag het er allemaal nog rooskleurig uit voor installatiebedrijf Imtech. In februari van dat jaar begonnen echter de problemen. Imtech maakte bekend dat het in Polen behoorlijk mis ging bij de bouw van een pretpark. Er was sprake van fraude, wat leidde tot een afschrijving van ruim honderd miljoen euro. Ook bij Poolse projecten met bio-centrales werd op grote schaal gefraudeerd. Ondanks deze fraudegevallen benadrukte Imtech dat haar financiële positie stevig genoeg was om het hoofd boven water te houden. Toch kon het installatiebedrijf niet voorkomen dat het Imtech-aandeel met de helft kelderde.

Frauduleuze praktijken

Niet alleen in Polen was het hommeles. Ook Imtech Duitsland maakte zich schuldig aan fraude en ook bij Imtech Zwitserland speelden zich praktijken af die niet door de beugel konden. Er zou sprake zijn van chantage van ambtenaren en oplichting van de overheid in de vorm van valse facturen. Al deze gevallen van fraude zorgden voor afschrijvingen van honderden miljoenen. Waar een Imtech-aandeel in 2013 ruim 10 euro waard was, daalde de waarde in juni 2014 tot de status van ‘pennystock’: minder dan een euro waard.

Faillissement onvermijdelijk

Een faillissement was niet te voorkomen. En dat gebeurde dan ook. Op 13 augustus 2015 werd Imtech failliet verklaard. Meteen na het faillissement werden diverse onderdelen van Imtech verkocht. Zo konden onder meer Imtech Marine en Imtech Traffic & Infra worden gered. Op deze manier werden diverse arbeidsplaatsen behouden.

Gevolgen

Een groot gedeelte van de werknemers van Imtech kwam er minder goed vanaf. Begin september meldden de curatoren dat het over de kop gaan van Imtech in Nederland heeft geleid tot het verlies van ruim duizend banen, waarvan 70 op het Goudse hoofdkantoor. Het faillissement leidt niet alleen tot ontslag; er zijn ook diverse projecten die vertraging oplopen en er zijn zorgen over de impact op andere bedrijven. Het uiteindelijk effect van het faillissement is dan ook pas op lange termijn te overzien.

Gerelateerde artikelen