De IP66 vloerdoos van Legrand: klein, rond en waterbestendig

Erik op 26 september 2016 | 3 minuten leestijd
Legrand Nederland brengt weer een nieuw type vloerdoos op de markt. Het is de IP66, een ronde doos die klein en waterbestendig is, en die zowel binnen als buiten toepasbaar is. Vorig jaar kwam Legrand met de IK-3 uit, een inbouwdoos voor lage inbouwdiepte. “De markt vraagt steeds om nieuwe producten.”

In de missie van Legrand Group staat het duidelijk te lezen: het bedrijf streeft installatie- en gebruiksgemak voor eindgebruikers, installateurs, adviseurs en logistieke partners na en doet dat door systemen en diensten optimaal op elkaar af te stemmen. De introductie van de IP66 vloerdoos past daar mooi in. Wilko Ogink, product specialist kabeldraagsystemen bij Legrand Nederland, legt uit: “De dekvloeren in de bouw worden steeds dunner, want minder gewicht is kostenbesparend. Dat betekent dat de systemen in de vloer steeds platter en compacter moeten worden om er nog in te passen. Die trend zien we in meerdere Europese landen en daarom springen we er op in met een nieuwe standaardrange. Voorheen voorzagen we ook wel in deze behoefte door als het nodig was met ‘specials’ te komen. Maar de lage inbouwdiepte is nu standaard en vandaar dat we het assortiment nu uitbreiden.”

Binnen en buiten toepasbaar

De nieuwe ronde IP66 vloerdoos van Legrand Nederland heeft vier modules voor bijvoorbeeld twee wandcontactdozen en is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: met een vast scharnierend deksel of met een losse deksel. Afhankelijk van de duur en de frequentie waarmee de vloerdoos wordt gebruikt, kiest men voor één van beide. Voor frequent gebruik gedurende een korte tijd is de dekselset met vast scharnierend deksel de beste keuze. Voor tijdelijk gebruik van lange duur is de dekselset met losse deksel de beste keuze. De dekselset kan worden gecombineerd met een IP55 kabeluitvoer, waardoor de kabels extra beschermd worden. De compacte, waterdichte vloerdoos IP66 voldoet aan de IEC 60670-1 en IEC 60670-23 normen en kan zowel binnen als buiten geïnstalleerd worden. Ogink: “Het is een mooie oplossing als je in een ruimte maar één of twee connecties nodig hebt. Dat heb je niet een grote traditionele vloerdoos nodig, maar volstaat de IP66. Architecten schrijven regelmatig aansluitpunten in de vloer voor. Ook dan is de IP66 ideaal. In een kantooromgeving zijn vloerstopcontacten bijvoorbeeld te verkiezen boven wandcontactdozen. Want zitten de stopcontacten in de muren, dan moeten de bureaus altijd tegen de muren staan. Zorg je voor een aantal vloerdozen, dan open je gewoon de deksel op het punt waar je stroom wilt hebben. Is het deksel dicht, dan is de vloer totaal vlak en afgesloten. Je kunt er met je bureaustoel overheen rijden en de schoonmaker kan er gerust met een natte dweil overheen.”

Gerelateerde artikelen