Het doel van de elektro-stylist is om smart living voor de consument bereikbaar te maken. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om verlichting, verwarming, gordijnen en zonnewering: al deze toepassingen zijn bij uitstek geschikt voor een slimme woning. Mark de Greef, een elektro-stylist, zegt: ‘’Wasmachines, televisies, smartphones: steeds meer elektronische apparaten groeien naar elkaar toe. Als je wasmachine klaar is met het programma, dan krijg je een berichtje op je smartphone. Heel handig. Dit soort vernieuwingen maken ons vakgebied boeiend.’’
Afgelopen jaar is er in een pilot zelfs een opleiding en een certificaat uitgegeven voor de elektro-stylist door het opleidingsfonds OFED, Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de elektrotechnische detailhandel. In 2015 zal hier ongetwijfeld een vervolg zijn.
Branche vervaging?
Met de groei van Internet of Things zal de installatiebranche veranderen. Steeds meer apparaten zullen met elkaar verbonden worden en op die manier kunnen doorgeven dat er een fout is opgetreden. Beter gezegd: apparaten kunnen voorspellen wanneer een onderdeel stuk zal gaan en op tijd onderhoud inplannen, waardoor een storing of defect kan worden voorkomen. De installatiebranche zal hierop moeten inspelen.
IoT in de toekomst
Internationaal is Internet of Things een van de belangrijkste economische ontwikkelingen op dit moment. Uit een wereldwijd onderzoek onder directeuren en senior managers van (middel)grote bedrijven blijkt dat 96% van de geïnterviewden verwacht binnen drie jaar met IoT aan de slag te gaan. Zelfs 91% van de ondervraagden verwacht dat IoT hun onderneming in belangrijke mate zal veranderen. Hier zal de elektro-stylist zeker een grote bijdrage aan leveren.