De beveiligingsbranche is volop in beweging

Casper op 13 mei 2014 | 3 minuten leestijd
Installatie Bedrijf Schoonhoven (IBS), geleid door Aart Rond en Fred Hogendoorn, is gespecialiseerd in beveiligingssystemen. Fred van IBS vertelt: “We doen alles op het gebied van zwakstroominstallaties, dat wil zeggen inbraakbeveiliging, brandbeveiliging, camerasystemen en telematica.”

“Inbraakbeveiliging is onze core business. Ons klantenbestand is heel divers, van particulieren tot winkels, scholen, restaurants, rondvaartboten en noem maar op. We werken landelijk, maar komen de laatste tijd ook regelmatig in het buitenland. Dat heeft met de crisis te maken. Aannemers zoeken naar klussen over de grens en als ze een gebouw in bijvoorbeeld België of Denemarken kunnen bouwen, dan nemen ze ons mee om de gebouwen te voorzien van verschillende installaties. We werken ook vaak met en voor elektrotechnische installatiebedrijven. Zij bieden hun opdrachtgevers een elektrotechnisch totaalpakket aan inclusief beveiliging. De bekabeling leggen ze vervolgens zelf aan, en voor het afmonteren schakelen ze ons in. Dat is vaak behoorlijk complex, omdat je met veel normen en regels te maken hebt. Bovendien moet je daarvoor gecertificeerd zijn.” 

Nieuwe ontwikkelingen

Fred, Aart en hun collega’s zijn dagelijks met veiligheid bezig en houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. “De veiligheidsbranche is volop in beweging, we zien verschillende nieuwe ontwikkelingen. Op het gebied van inbraakbeveiliging valt op dat de systemen steeds meer naar buiten worden verlegd. Vroeger deden we aan woonhuisbeveiliging en tegenwoordig is het steeds vaker omtrekbeveiliging. Dit omvat een totaal pakket aan maatregelingen zoals gronddetectie en buitencamera’s op het terrein, dus tuin of erf. Zodoende kun je inbrekers al buiten signaleren, voordat zij het huis bereiken.

Bij brandbeveiliging is vooral veel gaande op het gebied van de regelgeving. Veel directe doormeldingen naar de brandweer moeten worden afgekoppeld. Dit doordat er te veel werd uitgerukt voor ongewenste meldingen. De brandweer rijdt dus niet meer automatisch na een melding naar een pand. In het nieuwe bouwbesluit 2012 wordt doormelding alleen nog geëist voor objecten met een verhoogd risico, zoals bijvoorbeeld zorginstellingen en kinderdagverblijven.

Camerasystemen worden steeds intelligenter. Neem bijvoorbeeld een bouwplaats. Daar lopen regelmatig figuren rond die dingen willen vernielen of stelen. Koperdieven hebben het nogal eens voorzien op het koper van stroomkabels of  bijvoorbeeld de aanvoerkabel van een bouwkraan. Als zo’n diefstal lukt, staat de kraan dagen stil en loop het bouwproces vertraging oploopt. Dat kost enorm veel geld, dus voor bouwbedrijven is het belangrijk om de beveiliging goed op orde te hebben. Met thermische camera’s heb je inbrekers op tijd gesignaleerd, voordat ze rottigheid kunnen uithalen. Mensen in de  meldkamer kijken bij een alarmmelding mee met de camerabeelden, en kunnen ook bijvoorbeeld de bewuste personen toespreken via gemonteerde luidsprekers. Dit werkt zeer preventief!”

Uitdaging

Het team van IBS doet zijn werk met plezier. Fred: “We hebben onlangs het woonhuis van een risicovol persoon beveiligd. Een compleet geïntegreerd systeem, met toegangscontrole, schuifhekken, draadloze overvalknoppen, camera’s buiten, gronddetectie. Een totaalpakket, om ervoor te zorgen dat deze man en zijn gezin niets kan overkomen. Alle onderdelen van zo’n systeem moeten met elkaar samenwerken, en als een puzzel in elkaar vallen. Daarbij is de grootste uitdaging om dit zo onzichtbaar mogelijk te plaatsen zodat het voor de klant ook niet als een ‘gevangenis’ voelt. Als zo’n systeem vervolgens functioneert en de klant is tevreden, dan halen wij daar zeker voldoening uit.”

Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ‘t Kofschip