Datacenter ontwikkelt in eigen beheer energie-efficiënte koeltechniek

Erik op 12 maart 2017 | 3 minuten leestijd
Switch Datacenters, een Europese leverancier van datacenters met eigen centers in Amsterdam en Woerden, heeft in eigen huis een zeer energie-efficiënt koelsysteem ontwikkeld met een ultra-lage pPUE (koeling PUE) waarde van 1,04.

Het door Switch Datacenters ontwikkelde systeem is onderdeel van een geplande uitbreiding die plaats gaat bieden aan 400 extra racks op de tweede verdieping van het complex in Amsterdam. Het nieuwe datacenter koelsysteem is in feite een indirect adiabatische koeltechniek. Adiabatische koeling faciliteert het proces van warmtereductie door middel van een verandering van luchtdruk door volume-expansie. ‘De manier waarop dat gebeurt verschilt per toepassing,’ vertelt Gregor Snip, oprichter en directeur van Switch Datacenters. ‘In het geval van Switch Datacenters is er sprake van een zogenoemde hot-aisle lay-out in plaats van de traditionele cold-aisle opstelling. De hal wordt in zijn geheel gekoeld en er vindt circulatie plaats van de lucht vanuit de warme gang, waarbij boven de racks een plenum is aangebracht. De rijen met racks zijn via ‘air socks ‘ verbonden met in totaal 32 luchtbehandeling-units op het dak van het datacenter complex. Terwijl de hygroscopische laag aan de oppervlakte bij de primaire luchtzijde vochtig wordt gehouden, wordt er een tweede luchtstroom met proceslucht in de tegenovergestelde richting gestuurd. Deze tweede luchtstroom zorgt ervoor dat het vocht van de hygroscopische laag wordt verdampt. De gekoelde primaire lucht wordt uiteindelijk teruggevoerd naar de koudezijde van de racks, terwijl de proceslucht naar buiten wordt afgevoerd.

pPUE = 1,04

De nieuwe technologie heeft geresulteerd in een gecalculeerde Cooling Power Usage Effectiveness (pPUE) van 1,04. Dit getal weerspiegelt de verhouding tussen het energieverbruik van de koeling in het datacenter en het energieverbruik van de it-apparatuur. De lage pPUE-waarde is vooral te danken aan het gebruik van de kunststof warmtewisselaar, die niet alleen energiezuinig is maar ook een extreem lage waterconsumptie heeft. De koelcapaciteit is modulair en stapsgewijs uit te bouwen van 20 kW tot 200 kW.

Datacenter Woerden

Switch Datacenters heeft eerder adiabatische koeling toegepast, zowel bij zijn datacenter AMS1 als bij het datacenter dat het bedrijf in Woerden overnam. Toen Switch Datacenters het datacenter in Woerden betrok, was daar een watergekoelde koelinstallatie aanwezig, die bestond uit zestig ventilatoren en evenveel kleppen, vier koelmachines, 22 koelunits, twintig grote pompen en twee koeltorens. De nieuwe adiabatische koelinstallatie kon volstaan met twaalf ventilatoren, zestien kleppen, zes koelmachines, twee kleine pompen en twee waterontharders. Volgens Snip is de nieuwe installatie van AMS3 nog een stuk energiezuiniger dan die van Woerden. ‘Er is minder drukverlies, het stroomverbruik is 30 procent lager dan onze andere locatie en de installatie gebruikt wel twaalf keer minder energie dan een conventioneel koelsysteem’, licht hij toe. ‘Dit hebben we bereikt door de wisselaar zodanig aan te passen dat er minder druk nodig is. Daarnaast hebben we de koeler in het gebouw onder de verhoogde computervloer geplaatst in plaats van op het dak. Hierdoor hebben we een hele korte afstand tussen de koelers en de servers. Dat doet bijna niemand, vooral omdat het lastig is om voldoende lucht aan te zuigen. Bovendien moet je het gebouw aanpassen, want je hebt een redelijk hoge vloer nodig om de koelinstallatie onder te plaatsen. Wij hebben dit kunnen doen door het ontwerp van de koelingsunit aan te passen.’

 

Gerelateerde artikelen