Daken isoleren met natuurlijke materialen

Casper op 10 december 2018 | 3 minuten leestijd
In de energietransitie speelt goede isolatie een grote rol. Nog lang niet alle woningen en gebouwen in Nederland zijn bijvoorbeeld voorzien van dakisolatie. Wie zijn dak wil isoleren, kan tegenwoordig kiezen uit een heleboel materialen. Glaswol is de bekendste, maar er zijn ook alternatieven. Daarin is een duidelijke trend te zien: milieuvriendelijke dakisolatie.

Er zijn steeds meer soorten isolatie op de markt die geschikt zijn om een dak mee te isoleren. En steeds vaker wordt er gekozen voor natuurlijke en dus milieuvriendelijke producten zoals hennep, kurk en schapenwol. De meeste materialen die geschikt zijn voor het dak kunnen ook worden gebruikt om vloeren en wanden mee te isoleren. Ze zijn duurzaam, circulair en energiezuinig te produceren. Dat betekent veel minder CO2 uitstoot, minder afval en geen schadelijke gassen. Natuurlijke materialen zijn op grote schaal voorhanden. Bij dakisolatie wordt vooral gelet op de thermische eigenschappen, maar het heeft ook effect op de geluidsdichtheid, en er zijn materialen die hoog scoren op vochtregulatie en op het bevorderen van de luchtkwaliteit. 

Cellulosevlokken 

Isoleren met cellulose is een mooi voorbeeld van de combinatie thermisch en geluiddicht, en daarbij is het een voordelige manier. Cellulosevlokken bestaan uit gerecycled krantenpapier, waarvan de basis hout is. Het krantenpapier wordt vermalen tot pulp en behandeld zodat het niet kan gaan schimmelen of rotten en om het beter bestand te maken tegen brand. Cellulosevlokken bevatten geen schadelijke stoffen en zijn niet giftig. Ze worden in een holle ruimte gespoten zodat er een regelmatige laag ontstaat en de isolatie goed aansluit. Cellulose isolatie is niet geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden. 

Wol 

Een stukje duurder dan cellulose is schapenwol. Puur natuur, en gekozen omdat het – naast isolerend – zowel vochtregulerend als luchtzuiverend werkt. Verder zijn de thermische eigenschappen uitstekend. Dat laatste geldt ook voor houtwol, dat de warmte goed kan opslaan. Dat is prettig voor een zolder waar het in de zomer al snel behoorlijk warm kan worden. Van houtwol worden een soort dekens gemaakt die makkelijk zijn te verwerken. Net zoals cellulose en schapenwol is houtwol niet irriterend voor de huid en longen. 

Milieuvriendelijke alternatieven winnen terrein

Een ander interessant materiaal dat heel geschikt is voor isolatiedoeleinden is hennep. De hennepplant heeft houtachtige vezels en die zijn oersterk. Van hennep worden isolatiedekens gemaakt die vlot tegen een dak, wand, vloer of gevel kunnen worden bevestigd. Net als cellulosevlokken is hennep ongeschikt voor vochtige omstandigheden. Ook kurk is sterk en isolerend, en het heeft daarbij ook vocht- en geluidswerende eigenschappen. Van kurk worden platen geperst, maar het kan ook in korrelvorm gebruikt worden om in een spouw of andere holle ruimte te worden gespoten. Kurk is wel een redelijk prijzige oplossing.
Er is dus heel wat keuze als het om materialen voor dakisolatie gaat. Vaak wordt er uit gewoonte voor traditionele isolatie als rock wool of glaswol gekozen, maar milieuvriendelijke alternatieven winnen snel terrein. Voor iedere situatie is er een geschikt natuurlijk materiaal. In het kader van de energietransitie snijdt het mes daarmee aan twee kanten!