Mijnwater wil andere Nederlandse Low Temperature Heath-projecten kunnen inspireren en motiveren, daarom werken ze samen met Stroomversnelling. De kick-off meeting in Heerlen heeft al plaatsgevonden. Daar is de weg vrijgemaakt voor drie jaar intensieve samenwerking tussen Europese partners, om deze bewezen technologie verder uit te rollen.
Wat is 5G DHC?
5G DHC is een ‘thermaal smart grid’ dat gebaseerd is op lage temperaturen, in tegenstelling tot conventionele stadsverwarming. Door een cloud van gedecentraliseerde warmtepompen, geplaatst bij de eindgebruiker, wordt energie uitgewisseld op het net en worden er energiestromen opgewekt op basis van de behoefte van de klant. Daardoor kan er op grote schaal gebruik worden gemaakt van lage temperatuur restwarmte van data centers, supermarkten, industrie, etc. Deze proef heeft als doel ca. 50.000m2 woningen en/of commerciële gebouwen te linken aan het 5G DHC-net.
Herman Eijdems (Mijnwater): “De energietransitie is de grootste uitdaging van dit moment; het 5G DHC-concept is een krachtige en betaalbare strategie om bouwvoorraden in stedelijk milieu in heel Europa koolstofvrij te maken. In de stad Heerlen laten we bewezen technologie zien. We willen we graag de ontwikkelingen op andere gebieden te versnellen, daarom delen we hier onze expertise en ervaringen.”
In de regio Parkstad Limburg werkt Mijnwater samen met de stichting Weller. Samen zullen ze duizenden woningen aan het 5G DHC-net verbinden tijdens hun renovatieproces. Opschaling van de technologie moet ervoor zorgen dat de industrie geïnspireerd raakt om de juiste producten te ontwikkelen. Dit moet de kosten met 10-20% verlagen.
Het project kost 20 miljoen Euro, bijna 60% hiervan is gefinancierd door Interreg-fondsen.