Cv-keurmerk van start: OK CV

Casper op 26 januari 2015 | 3 minuten leestijd
Vanaf dit jaar kunnen installateurs het label OK CV voeren. Dit is een kwaliteitslabel voor het verrichten van periodiek onderhoud aan cv-ketels en staat voor veilig en zuinig stoken. Bedrijven en monteurs met de juiste diploma’s mogen zich Energie Service Specialist noemen, en het logo van OK CV voeren.

De initiatiefnemers van het keurmerk zijn Uneto-VNI, VFK (ketelfabrikanten) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het keurmerk moet de kwaliteit van het onderhoud aan cv-ketels verhogen en het aantal ongevallen met gas terugdringen. Het label vloeit voort uit de Europese EPBD-richtlijn die eisen stelt aan de energiezuinigheid van technische installaties.

Het kwaliteitslabel van OK CV biedt consumenten en andere opdrachtgevers de garantie dat het onderhoud precies volgens de voorschriften van de fabrikant wordt verricht. Er wordt gekeken of de ketel nog naar behoren functioneert, of dat er een hoge uitstoot van het giftige koolmonoxide is. Ook wordt het vermogen van de ketel goed afgestemd op de radiatoren en eventuele convectoren.

De klant ontvangt een beoordelingsrapport en schriftelijk advies over energiezuiniger stoken. Op basis van de bevindingen adviseert de Energie Service Specialist over bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe ketel, maar ook over het nemen van energiebesparende maatregelen waardoor de klant minder geld kwijt is aan energie. Denk aan isolatie of de aanschaf van zonnepanelen.

Aanmelden voor OK CV

Bedrijven met een erkenning en monteurs met de juiste diploma’s voor installatie en onderhoud van cv-ketels hoeven weinig te doen om het keurmerk te krijgen. Wie aan alle eisen voldoet (opleiden, erkennen, software en algemene voorwaarden) kan de OK CV Licentie aanvragen. Binnen circa vijf werkdagen weet een bedrijf of het de licentie krijgt, of dat er nog voorwaarden zijn waaraan nog niet voldaan is.

Als aan alle voorwaarden is voldaan, komt de licentie binnen vijf binnen. Aan het aanvragen van de OK CV Licentie zijn kosten verbonden. Het eerste jaar kost het € 310,-.

Bij het voeren van het OK CV label hoort een keuringsprotocol. De monteur moet een keuringsverslag indienen bij OK CV van de aangemelde toestellen, zodat een landelijke database kan worden aangemaakt. Alle informatie over OK CV en het aanvragen van een OK CV Licentie, is te vinden op de website www.ok-cv.nl.