Cv-ketels in het verdomhoekje maar fabrikant Intergas voert de productie juist op

Erik op 25 juli 2018 | 3 minuten leestijd
Nadat begin dit jaar bekend werd dat de Nederlandse huishoudens de komende jaren van het gas af moeten, merkten installateurs meteen al dat veel consumenten de vervanging van hun ketel naar voren haalde. Het bleek geen overspannen reactie van een enkeling. De vraag naar cv-ketels is zo groot dat cv-ketelbouwer Intergas haar productie gaat verdubbelen om aan de vraag te kunnen voldoen.

De vraag naar cv-ketels is enorm zegt technisch directeur Peter Jan Cool tegen het Financieel Dagblad. Intergas is een belangrijke speler op de Nederlandse markt. Het marktaandeel van de fabrikant in Nederland bedraagt zo’n 40 procent. De apparaten worden geproduceerd in Coevorden. Dagelijks bouwt Intergas daar zo’n 1100 verwarmingstoestellen. Volgens de technisch directeur moet het bedrijf steeds vaker nee verkopen.  De ketelfabrikant met een jaarlijkse omzet van 150 miljoen euro bouwt daarom een nieuwe fabriek om straks honderden ketels extra te kunnen produceren.

Export

De kans dat de nieuwe fabriek over enkele jaren wel eens overbodig zou kunnen worden acht Cool klein. Hij kijkt daarbij naar het buitenland waar volgens hem verwarmen op gas aan populariteit wint door de klimaatdiscussie. Momenteel verkoopt het bedrijf een derde van de verwarmingstoestellen in het buitenland. Gas wordt daar als een goed alternatief gezien voor energie uit kolencentrales. Intergas exporteert al naar Duitsland en de Verenigde Staten en verwacht dat onder invloed van de klimaatdiscussie ook in die landen de vraag toeneemt. 

Overigens beziet Cool de Nederlandse afzet ook met optimisme. In het Financieel Dagblad laat hij optekenen dat het in zijn optiek in Nederland niet zo’n vaart zal lopen met het afscheid van het gas. ‘De overheid neemt nu allerlei overhaaste beslissingen, die de komende jaren tot een hoop tumult gaan leiden. Maar het is onmogelijk op korte termijn alle huizen van het gas te krijgen.’
Intergas gokt overigens niet op één paard. Het bedrijf overweegt ook de warmtepomp dat door velen als veelbelovend alternatief in een gasloos tijdperk wordt gezien,  mee te nemen in haar productieaanbod. 

Ergernis

Cool ergert zich mateloos aan de wijze waarop in Nederland de klimaatdiscussie gelijk is gesteld aan ontkoppeling van het (Nederlandse) aardgas. ‘In Duitsland zijn ze in het kader van de klimaatdoelen juist aan het kijken hoe ze elektriciteit kunnen omzetten in gas, zodat de pieken van wind- en zonne-energie beter kunnen worden opgevangen en gebruikt. In Nederland wordt gas, mede door Groningen, alleen als boosdoener afgeschilderd.’ 

De informatie over gasloos wonen, is volgens Cool ook niet altijd eerlijk. Er wordt vaak gesuggereerd dat het niet meer gaat kosten, maar dat is gewoon niet waar. Ook is er volgens hem weinig aandacht voor de herrie die warmtepompen maken.
De Intergas-directeur verwacht dat de van-het-gas-af-beweging de komende jaren nog tot veel klachten gaat leiden. ‘Mensen die veel geld hebben uitgegeven en alsnog in de kou zitten, of die last hebben van geluidsoverlast van de buren.’

Gerelateerde artikelen