Deze situatie zal veel installateurs bekend voorkomen. Duurzaamheid is een belangrijk punt, ook in de installatiebranche. Het gas raakt langzaam op, en er zijn manieren om huizen te verwarmen zonder gas. Die kant moet het uiteindelijk op. In theorie kan die omslag binnen 20 jaar klaar zijn, gezien het feit dat er in heel Nederland zo’n 7 miljoen ketels hangen waarvan er ieder jaar ongeveer 400.000 vervangen worden.
ISDE subsidie voor consumenten
In nieuwbouw en renovatie wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen voor de warmtepomp. Die levert op een milieuvriendelijke manier verwarming en warm water. De warmtepomp haalt met behulp van een warmtewisselaar warmte uit de buitenlucht of uit het grondwater. Een warmtepomp verbruikt nagenoeg geen fossiele brandstof en is dus minder slecht voor het milieu. De ISDE subsidie is vaak het duwtje in de rug om de duurzame gedachte concreet in te vullen. Gemeenten besluiten regelmatig dat nieuwbouwwoningen niet meer op het aardgasnet aangesloten worden. Bij Nul-Op-De-Meter renovaties zijn warmtepompen zo’n beetje standaard. Bij bedrijven en bouwbedrijven staat de warmtepomp echt op de kaart en installateurs zullen dat merken.
Investeringen voor huiseigenaren
Bij particulieren in bestaande huizen blijkt het een stuk moeilijker om de cv-ketel te vervangen. Ruim 90% van de Nederlandse huishoudens gebruikt op dit moment aardgas voor verwarming, warm water en om op te koken. De drempel om voor een alternatief te kiezen is hoog, want er gaan flinke kosten mee gepaard. Zo is de aanschaf van een warmtepomp ongeveer tien keer zo duur als die van een gasgestookte ketel. Dan moet een woningeigenaar wel heel graag willen. Elektrisch verwarmen kan ook, maar is omgerekend op jaarbasis zo’n drie keer duurder. Een pellet kachel die kan worden aangesloten op de cv-ketel neemt relatief veel ruimte in beslag. Stoken op biogas is op papier ook een optie, maar er wordt maar op zeer kleine schaal van dat ‘groene gas’ in Nederland geproduceerd. Luchtverwarming door middel van een warmteterugwinsysteem (wtw) kan ook, maar vergt de nodige aanpassingen.
Toekomst van verwarmen
Een goed alternatief dat je als particulier niet zelfstandig kunt kiezen, is aansluiting op een warmtenet. Op zich is dat een goed systeem, want er wordt dan verwarmd met warmte die ‘over’ is, bijvoorbeeld van een elektriciteitscentrale of van bedrijven in de glastuinbouw. Maar daar moet wel de bijbehorende infrastructuur worden aangelegd. Mogelijk gaat de overheid in dit type collectieve verwarming investeren. Volgens een recente schatting kan ongeveer de helft van Nederland voor 2050 aangesloten worden op een warmtenet. Dat duurt nog ongeveer zo lang als de levensduur van twee cv-ketels. En dat is dan nog maar half Nederland…
De ontwikkelingen in de bouw- en installatiesector gaan door. Hopelijk duurt het niet lang meer voordat er een betaalbaar alternatief voor de gasgestookte cv-ketel wordt gevonden. Een alternatief dat op grote schaal geïnstalleerd kan worden. Installateurs die in de verwarmingsbranche zitten, moeten de komende jaren goed opletten en zorgen dat ze op de hoogte zijn. En het advies aan de klant, op dit moment? Tja, dat blijft nog even lastig. Het ligt aan het type woning en de ligging ervan, aan de dikte van de portemonnee, en aan hoe sterk de wens is om duurzaam te zijn. In elk geval is het zo dat de traditionele verwarmingsketel van vandaag stukken zuiniger en efficiënter is dan die van zo’n 15 jaar geleden.
Duurzaam alternatief beste keuze
Het vervangen van een oude ketel levert dus altijd winst op, of een consument nu kiest voor een nieuwe gasgestookte ketel of voor een duurzaam alternatief.