​Consortium ontwikkelt prefab energie-dak

Erik op 10 juni 2016 | 2 minuten leestijd
Een consortium van gespecialiseerde bedrijven heeft een compleet industrieel geproduceerd (prefab) en esthetisch geïntegreerd energie-dak ontwikkeld. Met PRIME (Prefab Integrated Multifunctional EnergyRoof) speelt het consortium in op bepaalde Europese wetten, die verlangen dat gebouwen in de nabije toekomst nearly Zero Energy Buildings (nZEB) worden.

Het consortium bestaat uit Linex Prefab Daksystemen BV, Fakro Nederland BV, Femtogrid Energy Solutions, IBC Solar BV en TULiPPS Solar BV.

Maatwerk

Het consortium wil op grote schaal maatwerk energie-daken gaan leveren, met daglichttoetreding en individuele afwerking. Het energiedak is een compleet dak van gehard glas met zo veel mogelijk zonnecellen. Op dakdelen die niet zo geschikt zijn voor productie van zonne-energie – door bijvoorbeeld schaduw – komen op het oog identieke glazen passtukken. Deze bevatten geen zonnecellen en zijn daardoor goedkoper. Het systeem is leverbaar in verschillende kleuren en in alle denkbare maten. Het voordeel voor de consument? Een beter en duurzamer energie-dak en een mooiere energieneutrale woning.

Het energie-dak moet in de tweede helft van 2016 op de markt verschijnen. Paul Stassen, CEO van TULiPPS verwacht veel van de energie-daken: “Vanaf 2020 moeten alle nieuwe gebouwen volgens Europese regelgeving bijna energieneutraal zijn, overheidsgebouwen zelfs al vanaf 2018. Dat kan niet zonder PV. Je kunt je nu al geen huis meer voorstellen zonder hoogwaardige isolatie of dubbel- & triple glas. Straks kun je je ook geen gebouw meer voorstellen zonder een maatwerk industrieel energie-dak.”

Glas

Het energie-dak is gemaakt van hard glas. Volgens Stassen is dat de toekomst voor de gehele gebouwschil: “Wat nu van staal of baksteen is, kan ook van glas gemaakt worden, want gehard glas is bijzonder sterk én duurzaam en kan qua kosten concurreren met alle andere materialen. Dit glas is voorzien van slimme onzichtbare bevestiging aan de achterzijde van een glasplaat, waardoor het dakoppervlak één uniforme uitstraling krijgt. Het energiedak moet verder alle functies van een normaal dak vervullen; waterdicht zijn, isoleren en desgewenst ook daglicht naar binnen laten, via een bijpassend isolerend, eventueel automatisch functionerend, dakraam.”

Gerelateerde artikelen