​Condensator: energie-efficiëntie in de utiliteitsbouw

Erik op 1 september 2015 | 3 minuten leestijd
De afname van de hoeveelheid beschikbare fossiele energiebronnen maakt energie-efficiënte oplossingen steeds interessanter. Voor de utiliteitsbouw kan het gebruik van condensatoren een belangrijke rol spelen als het gaat om duurzaam energiegebruik.

Blindvermogen

Daar waar elektriciteit wordt afgenomen, wordt het elektrische vermogen grotendeels effectief gebruikt. Dit is het zogeheten ‘actieve vermogen’. Een kleiner deel van het elektrische vermogen gaat echter verloren; dit deel van het vermogen is het ‘blindvermogen’ (ook wel ‘reactief vermogen’ genoemd). Het vermogen dat niet verbruikt wordt, vormt wél een belasting voor bijvoorbeeld verdelers, transformatoren en kabels. Bovendien vertaalt het blindvermogen zich ook in een hogere energierekening, aangezien elektriciteitsleveranciers het opgenomen blindvermogen (steeds vaker) meetellen op de totale energierekening.

Compensatie met condensator

Uiteraard zit niemand erop te wachten kosten te betalen voor energie die niet effectief is gebruikt. Toch is blindvermogen een gangbaar verschijnsel, vooral in installaties met veel inductieve lineaire en niet-lineaire lasten. Voorbeelden van de eerste categorie zijn reactoren, transformatoren en motoren; bij de niet-lineaire categorie kunt u onder meer denken aan lasapparatuur, motorregelaars, UPS-systemen etc.

Bedrijven die te maken hebben met dit soort installaties en die hun energierekening zo laag mogelijk willen houden, kunnen gebaat zijn bij de toepassing van de condensator. Een condensator compenseert namelijk het blindvermogen bij het betreffende toestel. Dit minimaliseert het energieverlies in de totale installatie en vergroot de efficiëntie.

Onzichtbaar effectief

Condensatoren worden over het algemeen gebruikt in elektrotechnische omgevingen. Ze doen hun werk meestal onopvallend, aangezien ze doorgaans verwerkt zijn in elektronische apparatuur of schakelingen. Een basic condensator is gemaakt van een tweetal vlakke platen van materiaal dat elektrisch geleidend werkt. Tussen deze platen, die ieder een elektrische aansluiting hebben, bevindt zich een dunne isolatielaag die ook wel ‘diëlectricum’ wordt genoemd. Een condensator is doorgaans cilindervormig. Condensatoren worden vooral ingezet om spanningen constant te houden, wisselspanningen doorgang te laten vinden of gelijkspanningen tegen te houden.

Meerdere voordelen

Zoals gezegd kunnen condensatoren vooral in utiliteitsgebouwen nuttig zijn. Daar waar energie bespaard moet worden, ligt de toepassing van condensatoren voor de hand omdat ze energieverlies kunnen beperken. Gebruik van een condensator heeft bovendien meer voordelen dan een rechtstreekse besparing op de energienota alleen. Als het blindvermogen gecompenseerd wordt, hoeft de installatie minder snel te worden uitgebreid om meer apparatuur aan te kunnen sluiten; door de compensatie is er meer ruimte voor extra belasting. Ook zorgt de compensatie voor een lagere belasting van de afzonderlijke componenten, wat uiteraard een positief effect heeft op hun functioneren en levensduur.

Verduurzaming

We leven in een tijd waarin fossiele energiebronnen uitgeput lijken te raken en verduurzaming een veelgehoord begrip is. Een tijd die zeker ook voor de industriële sector de nodige uitdagingen meebrengt! Juist in een context waarin veel energie wordt gebruikt, valt veel winst te behalen als het gaat om de reductie van energieverlies. Een dergelijke omgeving vraagt om slimme, energie-efficiënte oplossingen. Compensatie van het reactieve vermogen met behulp van condensatoren biedt wat dit betreft interessante mogelijkheden.