Concentrische rookgasafvoersystemen moeten veiligheid verhogen

Erik op 6 oktober 2017 | 3 minuten leestijd
Koolmonoxidevergiftigingen komen nog frequent voor. Het is voor niemand een ver van zijn bed show, want ook in Nederland sterven jaarlijks meerdere personen door dit reuk en kleurloze gas. Uit onderzoek blijkt dat veel ongevallen worden veroorzaakt door het niet functioneren van de afvoervoorziening. Onderzoekers stelden daarnaast dat Nederland achterloopt op het nemen van maatregelen op dit gebied. Met de introductie van een nieuwe versie van de ProLine NxT wil Nefit adequaat het probleem aanpakken.

De ProLine NxT is een van de meest verkochte HR-toestellen van Nefit. Vanaf november komt daar de versie bij voor concentrische rookgasafvoer: de ProLine NxT CT. “Af fabriek is deze ProLine NxT CT voorzien van een 60/100 mm concentrische adapter. Naast de nieuwe variant blijft de huidige ProLine NxT-serie met standaard parallelle adapter leverbaar”, legt Nefit de nieuwe HR-toestellen uit.

Concentrische rookgasafvoersystemen

Concentrische rookgasafvoersystemen voor cv-toestellen is in veel landen om ons heen verplicht, maar in Nederland is het gebruikelijk om gescheiden aan- en afvoerpijpen te plaatsen. Daar is op zich niks mis mee als het systeem goed is geïnstalleerd en wordt onderhouden. Toch wordt de concentrisch rookgaskanaal door de meerderheid gezien als de meest veilige optie. Voor de afvoer van verbrandingsgassen en de toevoer van frisse lucht zorgt de pijp-in-pijpconstructie voor een dubbele wand. Hierdoor wordt de kans op lekkage geminimaliseerd waardoor giftige gassen als koolmonoxide niet meer vrijkomen. De pijp-in-pijpconstructie heeft daarnaast ook esthetische en praktische voordelen. Momenteel heeft slechts tien procent van alle gevallen een concentrische afvoer, maar door een onderzoek van de onderzoeksraad heeft de vraag naar zulke systemen een vlucht genomen. Nefit speelt daar ook op in. “Alle Nefit HR-toestellen zijn geschikt voor concentrische afvoer, zij het met een optionele adapter. Door nu ook toestelvarianten te leveren met een standaard concentrische adapter, te beginnen met ProLine NxT, wil Nefit een bijdrage leveren aan verdere verbreiding van concentrische afvoersystemen.”

Veiligheid omhoog, energieverbruik omlaag

Nefit: “De concentrische variant ProLine NxT CT komt beschikbaar in dezelfde varianten als de huidige serie, CW3, CW4 en CW5, en kent dezelfde specificaties.” Daarbij is de ProLine NxT CT is onder meer voorzien van een Low Energy cv-pomp. Het elektriciteitsverbruik wordt volgens Nefit daardoor met 75 procent verlaagd ten opzichte van een conventionele pomp. “Ten opzichte van een HR-ketel van 15 jaar oud bespaart ProLine NxT CT 195 euro op jaarbasis bij een gasverbruik van 2000 m3”, heeft Nefit berekend. “Met het Nefit Multigasblok is het toestel bovendien klaar voor de verwachte komst van G+-gas in de nabije toekomst en H-gas rond 2030.”

Gerelateerde artikelen