Communiceren met Mercurius

Erik op 25 december 2019 | 3 minuten leestijd
Fortes Import (Fortes Energy Systems) werd in 1999 opgericht en is uitgegroeid tot een internationaal opererende producent, leverancier en partner in de bouw en installatiebranche. Eén van de merken van Fortes Energy Systems is AquaHeat.

AquaHeat Stations is een nieuwe generatie warmte-units en grote (prefab) afleverstations voor warmte en koude distributiesystemen. In een capaciteitsbereik van 21 kW tot 15 MW, voor woningbouw-, utiliteit en industriële projecten.

Op VSK 2020 presenteert Fortes Energy Systems de nieuwe AquaHeat MERCURIUS remote control (genoemd naar de planeet van de communicatie), die draadloze online communicatie tussen de AquaHeat warmte-unit en de beheerder mogelijk maakt. De AquaHeat MERCURIUS remote control heeft verschillende functionaliteiten. 

Primaire flow maximaliseren

Met input van de energiemeter (via M-Bus), kan de primaire flow gemaximaliseerd worden. Afhankelijk van de bedrijfssituatie (Warmte – Koude – Warmwater), wordt de flow constant op de ingestelde waarde gehouden. Via de MERCURIUS kan een installatie op afstand draadloos ingeregeld worden. Er ontstaat een elektronisch gecompenseerde hydraulische balans in de installatie en dit zonder inbouw van (dure en vuilgevoelige) mechanische druk gecompenseerde afsluiters. Wil de gebruiker naderhand het vermogen wijzigen, dan kan de nieuw gewenste waarde dus eenvoudig op afstand aangepast worden.

Storing? Actie!

Bij een storing is het belangrijk om snel service te kunnen bieden. Het gaat immers over het binnenklimaat in de woning of over de warmwater temperatuur. Met de MERCURIUS remote control kan de desbetreffende serviceorganisatie realtime ‘meekijken’ in de warmte-unit. Gemelde storingen kunnen online geanalyseerd en eventueel direct verholpen worden. Componenten (regelventiel of pomp) kunnen op afstand handmatig bediend worden om zo direct een helpende hand te bieden. In een later stadium kan de warmte-unit alsnog bezocht worden om de feitelijke klacht ter plaatse te verhelpen. Door de mogelijkheid van een eerste analyse op afstand, kan de serviceorganisatie doelgericht en goed voorbereid een afspraak maken bij de klant.

Op afstand meekijken

Er kunnen situaties optreden, waarbij een gemelde klacht niet altijd constant en/of direct te reproduceren is. Het kan ook noodzakelijk zijn, om de netwerktemperaturen goed te kunnen monitoren. Een te hoge retourtemperatuur kan het rendement van de gehele installatie aardig verstoren. De MERCURIUS remote control maakt monitoring op afstand eenvoudig mogelijk, zonder overlast voor de eindgebruiker en zonder het opstellen van lokale loggingsapparatuur.

Energiemeter met M-bus

De informatie van de energiemeter (verbruik, flow, error code, etc.) kan op elk gewenst moment opgevraagd worden. Dit gaat via de M-bus van de energiemeter en is een “open” protocol. Door de MERCURIUS remote control, in combinatie met het NB-IoT netwerk van Vodafone, ontstaat er een draadloos netwerk voor het uitlezen van de energiestanden. Lokale RF antennes en signaalversterkers worden overbodig. Elke energiemeter met M-bus output is geschikt, mits deze voldoet aan de inbouwvoorschriften van de AquaHeat warmte-unit.

Nieuwste functies en verbeteringen

Veel nieuwe functies (software) ontstaan door specifieke klant- en/of projectwensen. In sommige gevallen kunnen functies verbeterd worden door terugkoppeling vanuit de praktijk. Deze nieuwe functies zijn ook voor al bestaande projecten interessant. Met behulp van de MERCURIUS remote control kan de laatste softwareversie eenvoudig gedownload worden en worden de nieuwste functies en verbeteringen voor alle projecten beschikbaar. 

Gerelateerde artikelen