CO2 reductie: zonneboilers en douchewarmtewisselaars

Erik op 27 maart 2015 | 4 minuten leestijd
Wat doen we deze maand aan CO2 reductie? Laten we een mogelijkheid dicht bij huis onder de loep nemen waarmee we ons gasverbruik kunnen verlagen. Zonneboilers voor warm water en douche warmtewisselaars (douche-wtw). Wat zou er gebeuren als we daar op grote schaal voor gaan? En hoeveel kost het? Verderop in dit artikel mijn eigen ervaringen bij het installeren van een douche-wtw!

Een zonnecollector+boiler en douche-wtw systeem in en op een huis monteren scheelt gemiddeld al gauw 250 m3 gas per huishouden jaar. Stel dat dit bij 50% van de huishoudens lukt. Hoeveel CO2 reductie levert dat dan op?

Dit is 50% * 7,5 mln huishoudens *250 m3 gas/jaar * 0,8 kg/m3 * 1,8 kg CO2/kg gas ~ 1,4 miljard kg CO2/jaar minder (NB: Van de in totaal 192 miljard kg CO2 equivalenten per jaar (Zie de column van nov 2014). Nog niet een echte doorbraak ben ik bang gezien de 50% reductie in CO2 uitstoot die we willen bereiken, maar het is een begin!

Als het installeren van een zonneboiler én een douche-wtw een investering betekent van ~ € 2.000 per huishouden dan is dat in totaal ~ € 7,5 miljard wat in ~16 jaar wordt terugverdiend. Als je toch je badkamer gaat renoveren is de investering lager en is het sneller terugverdiend.

Ik heb zelf recent een verticale-douche-wtw laten plaatsen. Nu heb ik de luxe van 2 douches, maar juist in dat geval bleek het nog niet mee te vallen! We liepen tegen een hele reeks problemen aan:

  1. De diameter van een verticale douche-wtw is alleen geschikt voor één douche tegelijk.
  2. De afvoer van de tweede douche zit in een totaal andere uithoek van het huis ten opzichte van die van de eerste douche. Deze konden niet bij elkaar komen zonder vloeren door te breken, plafonds te verlagen etc.
  3. De centrale water-toevoerleiding zit in de buurt van de eerste douche en helemaal niet in de buurt van de afvoer van de tweede douche.
    We besloten de douche-wtw alleen onder de eerste douche te zetten en dan vooral daar te gaan douchen voortaan. Maar daarmee waren we er nog niet! Het kon nog steeds niet.
  4. De opvoerleiding die loopt via de douche-wtw zou dan weer moeten ‘inprikken’ op de centrale opvoerleiding waar ook de 2e douche, het bad, de wasmachine en de wastafelkranen mee gevoed worden voordat het de cv in gaat. Door drukverschillen zou het opvoerwater dan altijd uit de andere grotere leiding getrokken worden waardoor de douche-wtw helemaal niet mee zou doen.
    We bedachten dat het door de douche-wtw voorverwarmde water dan maar niet langs de cv-ketel zou gaan maar direct op de koude kant van de douche zou inprikken. Dit wordt in de verkoopbrochures wel zo voorgesteld, maar in praktijk bleek het bij ons dan ook het water van de wastafel in die badkamer op te warmen. Dit bracht het volgende probleem.
  5. Legionella gevaar bij direct inprikken van voorverwarmd water op koude kraan.Volgende oplossing was om deze 1e douche met douche-wtw dan maar aan te sluiten op een eigen cv-ketel(tje). Die wilden we toch hebben vanwege de beschikbare capaciteit voor lage temperatuur vloerverwarming en warm water in de keuken. Daarmee was het eindelijk opgelost. En dan nog een laatste uitdaging:
  6. De douche-wtw zou niet recht onder de eerste douche kunnen komen. Als we dat zouden doen zou de afvoer midden in de hal komen te zitten. Verslepen van ~ 1,5 meter was nodig. Met een berekening van de technea.nl website hebben we dan toch voor deze optie gekozen. Rendementsverlies over 1,5m zal ~1,5% zijn.

Dus uiteindelijk gelukt!

foto: Flickr Stefano

Gerelateerde artikelen