Circulaire verlichting: het is nog een hele nieuw concept, maar Schiphol heeft er al voor gekozen om niet langer te investeren in armaturen, maar met een leveranciers een contract aan te gaan voor de levering van licht. Dat is de kern van circulaire verlichting.
Er ligt een duurzaamheidsmodel aan ten grondslag. Wil je grondstoffen efficiënter kunnen hergebruiken? Dan moeten producten anders ontworpen worden, moet je als fabrikant zicht houden op het onderhoud gedurende de levensfase en moet vooraf de retoursstroom zijn ingericht, vindt men bij Philips Lighting Nederland. Kevin Raaijmakers, marketing manager Professional Indoor Lighting bij de Nederlandse fabrikant: “Normaal als een LED-armatuur is opgebrand, vervang je het hele armatuur. Vaak is het echter slechts één onderdeel dat het einde van de levensduur bepaalt. We ontwikkelen armaturen steeds vaker dusdanig dat we de technologie eenvoudig kunnen vervangen.” Zo voorkom je verspilling van kostbare grondstoffen. Circulaire verlichting is dus meer dan een ander verdienmodel. Voor elektrotechnische installateurs ligt hier een kans om een langdurige relatie met klanten op te bouwen.
Circulaire verlichting is woensdagmiddag 30 september een van de thema’s op het NLA Lichtcongres, dat tijdens Elektrotechniek 2015 plaatsvindt in de Marijkezaal.