De zogeheten supergrid is een belangrijke stap in het bevechten van klimaatsverandering, integreert bronnen van duurzame energie in het netwerk én stimuleert de export van stroom. China hoopt het internationale hoogspanningsnetwerk in 2030 in gebruik te nemen. Rond 2050 moet een mondiaal netwerk, inclusief Europa, mogelijk zijn.
Toenemende vraag
De verwachting is dat de vraag naar stroom in Aziatische landen verdubbeld is in 2035. Om aan deze vraag te voldoen, zijn nieuwe oplossingen nodig. Supergrids kunnen deze oplossing bieden, omdat ze regio’s met energiebronnen en regio’s met grote vraag naar stroom over duizenden kilometers met elkaar kunnen verbinden.
China heeft al ervaring met het aanleggen van dergelijke grids. In het land zelf zijn zeven hoogspanningslijnen aangelegd die waterkrachtcentrales in het Zuidwesten en kolencentrales in het Noordwesten verbinden met industriële regio’s aan de kust in het Oosten. De hoogspanningslijnen verbinden tevens verschillende wind- en zonne-energiebronnen met het net.