​China boekt groot succes op gebied van kernfusie

Erik op 10 februari 2016 | 2 minuten leestijd
Er gebeurt de laatste tijd veel in de wereld van kernfusie. Wetenschappelijke ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en Duitsland startte onlangs met succes de Wendelstein 7-X op. De donutvormige fusiereactor produceerde met succes een wolk van waterstof plasma en hield deze 0,25 seconde stabiel. Deze Duitse mijlpaal wordt echter nu alweer overschaduwd door de doorbraak van een team van Chinese natuurkundigen.

De Chinese kernfusiereactor, genaamd Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), slaagde er onlangs ook in om een wolk van waterstof plasma te produceren en hield deze stabiel voor maar liefst 102 seconden. Dit meldt het Hefei Institute of Physical Science in een persbericht. Het wetenschappelijke paper dat dit statement onderbouwt en daadwerkelijk bewijst, moet nog wel gepubliceerd worden.

Het produceren en stabiel houden van waterstof plasma is een essentieel onderdeel van kernfusie. Als een kernfusiereactor dit voor een langere tijd doet, kan vrijwel onbeperkt schone energie geproduceerd worden.

Lees ook: Is de fusiereactor de energiebron van de toekomst?

Wat kernfusie, op papier, zo aantrekkelijk maakt, is dat het enorme hoeveelheden energie kan genereren, zonder radioactief afval te produceren. Het probleem waar wetenschappers echter tegenaan lopen, is dat er zeer hoge temperaturen nodig zijn om dit te bereiken. Duitse wetenschappers die werken aan de Wendelstein 7-X schatten de ideale temperatuur op 100 miljoen graden. De Chinese fusiereactor behaalde net iets minder dan de helft van die temperatuur.

Doel

Het doel van het Chinese team is ambitieus: 100 miljoen graden behalen, waterstof plasma produceren en dit vervolgens stabiel houden voor ten minste 17 minuten. Het Duitse team doet hier nog een stapje bovenop en stelt dat het mogelijk is om plasma ten minste 30 minuten stabiel te houden.

We moeten helaas nog even wachten op de uitkomst van al deze interessante ontwikkelingen. Energiewinning uit kernfusie is, naar alle waarschijnlijkheid, nog tientallen jaren van ons verwijderd.

Gerelateerde artikelen