Een mooie zonnige dag kan in een wijk die rijkelijk is voorzien van pv de nodige problemen veroorzaken op het elektriciteitsnet. Wanneer de omvormer van een woning met pv-panelen het net wil voeden met stroom, zal die de spanning lokaal met 1 Volt verhogen. Wanneer enkele tientallen woning hun stroom kwijt moeten, kan de spanning op het net gemakkelijk oplopen tot 250 V of hoger. Het afgelopen jaar bleek dat de zonnepanelen in een wijkje in Rijsenhout met hun totale vermogen van 70 kW die hoge pieken in het laagspanningsnet veroorzaakten.
Goedkoper en logischer
Het net verzwaren is een optie, maar kostbaar. Tijdelijke collectieve opslag is goedkoper en ook een logischere oplossing. In Rijsenhout heeft netwerkbedrijf Liander samen met Tegenstroom, een lokale leverancier van energie die de zonnepanelen aan de bewoners verhuurt, en Lyv Smart Living, een platform voor Smart Home toepassingen, een buurtbatterij in gebruik genomen.
De batterij vervult de peakshaving eigenlijk al sinds een half jaar en dat blijk goed te werken. Nieuw is nu dat via de slimme meter een directe koppeling is gelegd met de 35 deelnemers. Ze krijgen ieder de beschikking over een deel van de totale opslagcapaciteit van de batterij namelijk 3 kWh op een totale batterijcapaciteit van 128 kWh. Liander zegt daarmee in te willen spelen op het ‘Mijn-batterij-gevoel’, in plaats van een algemene buurtbatterij waarvan je niet weet wat jij doet of de wat de buren doen. Het moet de bewoners het gevoel geven alsof ze een eigen ‘power wall’ hebben. Alleen hangt die niet in de meterkast maar – in dit geval – in een groene container.
Inzicht in gebruik en verbruik
Via Lyv Smart Living, krijgen de bewoners inzicht in de wijze waarop ze de stroom gebruiken. Ze kunnen zien wat hun zonnepanelen opleveren, hoeveel ze zelf direct gebruiken, het deel dat de batterij in gaat en het deel wat ze daar zelf weer uit onttrekken.
Liander hoopt dat zich nog een marktpartij meldt om de batterij te gebruiken voor zijn capaciteitsportfolio op de elektriciteitsmarkt. De netwerkbeheerder kan op basis van de weersverwachting goed voorspellen of de bewoners hun batterij nodig hebben. Dat zal vrijwel zeker niet het geval zijn in de winterperiode. De batterijcapaciteit is dan vrij om te verhandelen. Liander wil in de praktijk nagaan in hoeverre de behoefte aan netstabiliteit daarmee in conflict komt.
De proef in Rijsenhout gaat een jaar duren. De initiatiefnemers willen alle seizoenen minstens één keer meemaken. Zo’n vijf jaar geleden was er ook een proef met een buurtbatterij in Etten-Leur, waar Liander eveneens bij was betrokken. Bij die proef ging het alleen om het effect van de zonnestroom op de transformator, bij deze spelen de buurtbewoners een duidelijke rol.