BTW-verhoging geeft beunhazen vrij spel

Erik op 21 augustus 2015 | 2 minuten leestijd
Nu de BTW op renovatie en onderhoud onlangs van 6 procent naar 21 procent is gegaan, komen beunhazen gemakkelijker aan het werk. Als gevolg van deze BTW-verhoging kiezen huiseigenaren eerder voor zwartwerkers en neemt de kans toe dat zij een beunhaas in huis halen.

Op 1 juli kwam er een einde aan het lage btw tarief van 6 procent op arbeid bij renovaties en onderhoud aan woningen. Sindsdien geldt weer het standaard btw tarief van 21 procent op onder meer het aanbrengen van zonnepanelen, hr-ketels, energiezuinige verlichting en inbouwapparatuur. Als gevolg van deze BTW-verhoging wordt het voor huizenbezitters ineens een stuk duurder om hun woning onder handen te laten nemen.

Financieel voordeel

Veel woningeigenaren zien het niet zitten om ineens veel meer te betalen voor een klus en kiezen eerder voor zwartwerkers. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Volgens Vereniging Eigen Huis heeft een kwart van de Nederlandse woningbezitters geen moeite om klussers zwart te betalen. Iets minder dan de helft van de 1.063 ondervraagde leden heeft geen goed gevoel bij zwart betaalde klussen, maar doet er wel aan mee.

De belangrijkste reden om een klus zwart te betalen is volgens een derde van de respondenten het financiële voordeel. Iets meer dan 20 procent zegt dit wel te moeten, omdat ze de kosten anders niet kunnen opbrengen.

Risico’s

Dat zwartwerken risico’s met zich meebrengt, nemen huiseigenaren dan maar voor lief. Toch moet zwart laten klussen niet worden onderschat. Het vergroot de kans dat woningbezitters beunhazen in huis halen. Bovendien wordt de kwaliteit van de werkzaamheden niet op papier gegarandeerd en als de zwartwerker schade veroorzaakt, heeft de huiseigenaar een probleem. Verzekeraars kunnen een claim dan geheel of gedeeltelijk afwijzen.

Gerelateerde artikelen