Britse domotica moet elektriciteitsnet ontlasten

Erik op 26 juli 2017 | 2 minuten leestijd
Domotica en smart home-apparaten kunnen een grotere rol gaan spelen in Groot Brittannië. De Britse overheid wil de producten gaan gebruiken om het elektriciteitsnet te stabiliseren. Daarnaast kan het plan ook zorgen voor kostenbesparingen bij zowel bedrijven als particulieren.

Vooral slimme producten die verbonden zijn met het internet, zoals koelkasten en wasmachine, kunnen een rol gaan spelen in het nieuwe plan van het Britse Department for Business, Energy and Industrial Strategy. Dat department heeft een strategie ontwikkeld waar slimme apparaten op afstand kunnen worden uitgeschakeld als de vraag naar elektriciteit toeneemt. Apparaten die een bepaalde cyclus hebben, zoals en wasmachine, kunnen later aangaan als de vraag naar elektriciteit op dat moment te groot is. Op die manier wordt overbelasting voorkomen.

Discussie op gang brengen

Of het plan daadwerkelijk wordt doorgevoerd, is nog niet bekend. De Britse overheid kijkt momenteel naar de mogelijkheden, maar heeft al wel aangegeven graag de discussie aan te zwengelen over het slim gebruik van het elektriciteitsnet. Aan de andere kant van de plas zitten ze sowieso niet stil op het gebied van elektriciteit. De Britse regering heeft al een investering van 275 miljoen euro aangekondigd in batterijtechnologie en hoopt op kort termijn marktleider te worden op dit gebied.

Gerelateerde artikelen