Britse Budweiser-brouwerijen gaan voor 100% op zonne-energie werken

Erik op 18 februari 2019 | 3 minuten leestijd
Budweiser, een van de bekendste biermerken van AB InBev, wordt in Groot-Brittanniё voortaan gebrouwen met duurzame elektriciteit uit zonne-energie. AB InBev en Lightsource BP hebben onlangs een overeenkomst gesloten voor een de van de grootste zonne-energieprojecten in Groot-Brittanniё. Het 15-jarige energiecontract zal gedurende de looptijd circa 100 megawatt zonne-energie zal opleveren.

Het is een van de grootste, niet-gesubsidieerde zonne-energieprojecten in Europa. Lightsource BP zal de projecten bij AB InBEV financieren, ontwikkelen en onderhouden. De installaties wekken genoeg elektriciteit op om 18.000 woningen van stroom te voorzien. De twee belangrijkste brouwerijen van AB InBev, gelegen in Magor (Wales) en Samlesbury (Lancashire), produceren samen meer dan 17 miljoen flesjes en blikjes bier per week.

Bewust bier drinken

Naar verwachting zal Lightsource BP de installatie eind 2020 afronden en de elektriciteit gaan leveren. Al het Budweiser-bier dat in Groot-Brittanniё gebrouwen en verkocht wordt krijgt een speciaal keurmerk op het etiket. Daarmee wil het bedrijf consumenten stimuleren te kiezen voor bier dat is gebrouwen met 100 % duurzame energie. Budweiser, dat het keurmerk in de Verenigde Staten al eerder heeft geïntroduceerd, heeft het keurmerk ook beschikbaar gesteld voor andere bedrijven. De brouwerij hoopt consumenten op deze manier bewuster te laten kiezen. Het keurmerk voor duurzame stroom is beschikbaar voor elk merk met dezelfde ambities.

De beslissing om met 100% duurzame energie te gaan werken, stelt AB InBev in staat om zijn wereldwijde doelstellingen voor 2025 met betrekking tot duurzaamheid te halen. Die omvatten onder meer een afname van 25 % van de CO2-uitstoot in het hele productieproces ten opzichte van 2017. Voor een vergelijkbaar effect zouden er jaarlijks 1,5 miljoen auto’s van de weg moeten verdwijnen. “Bier brengt al meer dan 3.000 jaar mensen bij elkaar en wij willen ervoor zorgen dat de toekomstige generaties er ook van kunnen blijven genieten”, zegt Jason Warner, sector-directeur voor Europa bij AB InBev.

Goedkoopste vorm van energie

Nick Boyle, CEO van Lightsource BP: “Zonne-energie is betaalbaar, schaalbaar, betrouwbaar én snel inzetbaar. Onze samenwerking met AB InBev bewijst dat zonne-energie nu leverbaar is voor een concurrerende prijs. Dit contract ondersteunt de energie-mix van een van de grootste brouwers in Groot-Brittannië en draagt bij aan de verdere groei van het aandeel duurzame energie in dit land. We hebben een keerpunt bereikt in de Britse energiesector nu niet-gesubsidieerde zonne-energie de goedkoopste vorm van energieproductie blijkt te zijn; zelfs vergeleken met windenergie. Wij zijn trots dat we samen met AB InBev vooroplopen in deze transitie. Zo kunnen we laten zien, dat zonne-energie een ideale optie is voor energievoorziening in het bedrijfsleven.

AB InBev heeft zich verbonden aan het doel om in 2025 wereldwijd alleen nog maar duurzame stroom te gebruiken. Het bedrijf boekt vooruitgaan met deze overstap naar duurzame energie op locaties in bijvoorbeeld Mexico, de Verenigde Staten, Australië, China en India. Dankzij zijn wereldwijde commitment wordt AB InBev de grootste zakelijke gebruiker van duurzame energie in de productie van consumentengoederen.

Gerelateerde artikelen