Lange tijd werd aangenomen dat jaarlijks door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide vijf tot tien doden vallen en enkele honderden gewonden. Naar inschatting van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is de omvang van het probleem met koolmonoxide drie tot vijf keer zo groot. “De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend zodat een juiste diagnose uitblijft”, stelde de Raad eind 2015. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat niet alleen slecht onderhouden toestellen en geisers grote veroorzakers zijn van teveel koolmonoxide, maar dat ook CV-installaties problemen kunnen veroorzaken.
Campagne voor particulieren
De campagne richt zich op particulieren en vraag ze om anderen te waarschuwen via sociale media. “Bijna iedereen kent wel de berichten over het gevaar van koolmonoxide. Minder bekend is dat bijna de helft van de ongevallen gebeurt met een moderne CV-installatie. Een vergiftiging door koolmonoxide (CO) kan iedereen overkomen.” De Brandweer schrijft verder op hun website: “Vanaf februari start de landelijke campagne om de kans op slachtoffers van koolmonoxide te verkleinen. En jij kunt helpen! Zie de suggesties die passen in een twitter bericht. Op Facebook en Linkedin is meer ruimte, dus pas de tekst gerust aan. Op Twitter gebruiken we graag allemaal dezelfde hashtag voor optimaal impact. De gekozen hashtag is: #koolmonoxidevergiftiging.” Onderdeel van de voorlichtingscampagne is een onlinetest die laat zien hoeveel risico je loopt op koolmonoxidevergiftiging.
Melder
Een koolmonoxidemelder is van groot belang bij het voorkomen van ongelukken. Nog maar weinig woningen beschikken of zo’n meter.