Brandstofcellen kunnen gasgebruik optimaliseren

Erik op 29 oktober 2014 | 3 minuten leestijd
Bestaande brandstofcellen kunnen worden aangesloten op het Nederlandse aardgasnetwerk en huishoudens. Zo kan het aardgas worden omgezet in elektriciteit en warmte met een zeer hoog rendement. Dit blijkt uit recent onderzoek van Kiwa Technology, in opdracht van GasTerra.

Brandstofcellen zijn apparaten ter grootte van een koelkast. In het onderzoek is gekeken in hoeverre de apparaten geschikt zijn om in Nederlandse huishoudens te plaatsen en in welke mate dit meer rendement oplevert en energie kan besparen. De bevindingen zijn positief.

Vijf soorten brandstofcellen

Er werden vijf types brandstofcellen getest in Nederlandse huishoudens. Ze werden aangesloten op boilers, op zo’n manier dat het maximale vermogen gehaald kon worden en zodat er zo optimaal mogelijk warmte gemaakt kon worden ongeacht de temperatuur buiten.

“De brandstofcellen die nu zijn getest en gedemonstreerd zijn, kunnen met een heel hoog rendement (tot meer dan 60%) elektriciteit produceren. Bovendien kun je de warmte die daarbij vrijkomt nuttig gebruiken voor bijvoorbeeld verwarming van je huis en tapwater”, legt onderzoeker Edmund Fennema van Kiwa Technology uit. “Ter vergelijking: het rendement van de omzetting van aardgas naar warmte in een elektriciteitscentrale is in Nederland gemiddeld circa 40%. Bovendien wordt die warmte niet altijd goed gebruikt.”

Samen met zijn collega Heinz Freese onderzocht Fennema of de brandstofcellen die nu op de markt zijn, betrouwbaar zijn en geschikt voor de Nederlandse aardgassystemen en woningmarkt. De resultaten hebben ze beschreven in het rapport ‘Higher Efficiencies for micro CHP using fuel cells’. Fennema: “Wij hebben door ons onderzoek aangetoond dat deze techniek zeer interessant kan zijn voor Nederland.”

Brandstofcel geeft 10% minder CO2-uitstoot

“Wanneer we 2 miljoen brandstofcellen in Nederlandse woningen zouden plaatsen die een elektrisch rendement van 40% leveren, dan is naar verwachting het energieverbruik van Nederland in 2020 verlaagd met 10% en dat kan tevens 10% minder uitstoot van CO2 betekenen”, rekent Fennema voor.

In het onderzoek is geen rekening gehouden met de prijzen van de brandstofcellen. Het is daarom nog onduidelijk wat de terugverdientijd is.

Unieke Kansen Programma

Het onderzoek is gesubsidieerd door de Regeling Unieke Kansen Programma van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Doel van de regeling was de marktintroductie van technieken te versnellen die bijdragen aan een meer duurzame energiehuishouding

Lees het rapport ‘Higher Efficiencies for micro CHP using fuel cells’.

Gerelateerde artikelen