​Branche wil snel duidelijkheid maatregelen tegen koolmonoxide

Casper op 21 november 2016 | 3 minuten leestijd
Een jaar na de publicatie van het rapport ‘Koolmonoxide – een onderschat en onbegrepen gevaar’ door de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) dringt brancheorganisatie CoGDEM er bij minister Blok nogmaals op aan de adviezen te volgen. CoDGEM vraagt zich af waarom het allemaal zo lang moet duren.

Deze week stond de branchevereniging CoGDEM NL, gesteund door Jan Snel wiens dochter omkwam door een koolmonoxide-ongeluk en Tweede Kamerlid Albert de Vries (PvdA), stil bij het eenjarig bestaan van het rapport. Zij vragen de regering om het uitvoeren van de aanbevelingen van de Nederlandse Onderzoeksraad voor veiligheid te versnellen.

In het OvV-rapport werd geconcludeerd dat 46 procent van de (bijna) ongevallen met koolmonoxide gebeurt bij betrekkelijke jonge cv-installaties. Lange tijd werd ervan uitgegaan dat het probleem zich vooral voordeed bij oudere, slecht onderhouden systemen. Maar incidenten deden zich in de helft van de gevallen ook voor bij cv-installaties jonger dan tien jaar en waarvan twee derde bovendien ook nog eens een onderhoudscontract heeft.

Installatiefouten

Oorzaken waren onder meer foutieve montage, onjuiste uitmonding van de rookgasafvoer, een lek in de rookgasafvoer, disfunctioneren als gevolg van winddruk of slechte ventilatie en foutieve instellingen in de cv-ketel. Vaak was er sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Behalve naar installatiefouten wees het OvV-rapport naar fabrikanten. Hun toestellen waren niet ‘failsafe’. Ook constateerde onderzoekraad dat consumenten onvoldoende kunnen vertrouwen op de huidige keurmerken. De overheid zou er volgens de OvV goed aan doen een wettelijk verplichte uniforme erkenningsregeling voor installateurs in te stellen.

De meningen zijn verdeeld over het plan blijkt uit de reacties op een artikel over bijscholing voor installateurs.

Foolproof

Eerder dit jaar liet de minister al weten dat het lastig is maatregelen te bedenken die gericht zijn ter voorkoming van verkeerde handelingen van bewoners of zelfs installateurs (foolproof). Daarvoor is het Gas Aplliances Directive (GAD) voorgeschreven met technische aanwijzingen voor de installateur en gebruiks- en onderhoudsaanwijzingen voor de gebruiker. Ook moeten de nodige waarschuwingen op het toestel en op de verpakking worden vermeld. Als deze aanwijzingen niet worden opgevolgd is er geen sprake van normaal gebruik, benadrukt minister Blok. Met de huidige GAD is het volgens de minister dan ook niet mogelijk om aanvullende eisen aan het toestel te stellen.

Op andere terreinen beloofde het kabinet wel maatregelen. Het ministerie van VWS ging met fabrikanten in gesprek over het vrijwillig opnemen van koolmonoxidebeveiliging in cv-installaties. Enkele fabrikanten nemen inmiddels al CO-sensors in hun toestellen op.

Wettelijke verplichting

De brancheorganisatie voor installateurs UNEO-VNI drong bij de minister aan op een nieuwe uniforme regeling ‘gas’ te ontwikkelen. Alle bedrijven die zich bezighouden met onderhoud en aanleg van gasinstallaties zouden wettelijk verplicht moet zijn volgens deze regeling te werken. Een wettelijke verplichting is essentieel volgens UNETO-VNI omdat anders een tweedeling in de markt ontstaat. Een aantal bedrijven voldoet aan de zwaardere eisen, investeert in opleiding en bijscholing, en zal daardoor hogere prijzen moeten hanteren; een ander deelt neemt geen maatregelen, kan met lagere tarieven voor onderhoud en aanleg van gasinstallaties werken en zal zo de bedrijven die hebben geïnvesteerd in kennis en vakmanschap uit de markt drukken. De minister beloofde de Tweede Kamer nog dit jaar met een besluit te komen. Daar is het wachten nu op.