Een pilotproject in Londen maakte duidelijk dat een BouwHub grote voordelen heeft. Het aantal voertuigbewegingen werd teruggebracht met 68% en dat leverde een 75% vermindering van de CO2 uitstoot op. De tijd die een leverancier kwijt was aan reizen, laden en lossen nam met twee uur af. Er werd 15% minder materiaal verspild, vooral omdat er minder schade was. De betrouwbaarheid van de leveringen steeg met 97%. Een bouwvakker was gemiddeld een half uur per dag productiever. De eerste resultaten van een project in Nederland dat bevoorraad werd vanuit een BouwHub zijn zeer positief.
Mensen en spullen
Een BouwHub is een soort verzamelplaats. Alle benodigde materialen voor een bepaald bouwproject zijn er opgeslagen. Dat gaat om bouwmaterialen, maar ook om branchevreemde materialen zoals vloerbedekking, sanitair en installatiematerialen. Per dag maken ‘runners’ een pakket klaar dat naar de bouwplaats wordt getransporteerd. Bouwvakkers verzamelen ook bij de BouwHub en worden naar de bouwplaats vervoerd. Ze kunnen daar direct aan het werk, want al het materieel is dan ter plaatse. De busjes rijden vervolgens terug naar de BouwHub, en halen aan het einde van de dag de werknemers weer op. Zo’n logistiek systeem wordt ook wel ‘Just-in-Time, Just-in-Place’ genoemd.
Tot nu toe voorzien onder andere Raab Karcher en VolkerWessels Bouwmaterieel al in het realiseren van BouwHubs. In principe kunnen verschillende ketenpartners het initiatief nemen. Een bouwmaterialengroothandel of een aannemer, maar ook een transport- of verhuisbedrijf of een kraanverhuurder kan een BouwHub opzetten. Ook gemeenten kunnen het voortouw nemen, met als motivatie om de vervoersstromen in een stad te beperken.
Een BouwHub kan een tijdelijke functie hebben, of als permanente locatie worden gebruikt. Het is mogelijk om vanuit een BouwHub één bouwproject te bedienen, maar dat kunnen er ook meerdere zijn. Dan is het natuurlijk wel zaak om de materialen goed uit elkaar te houden, bijvoorbeeld door middel van verschillende kleuren verpakkingen.
Nog meer positieve effecten
Er zijn al aardig wat cijfers verzameld rondom het gebruik van een BouwHub. Naast de vele al genoemde voordelen is het een pluspunt dat er op de bouwplaats veel minder bouwmaterialen en voertuigen nodig zijn. Dat zorgt ervoor dat er meer ruimte is om werkzaamheden uit te voeren en dat betekent dat de bouwplaats veiliger is.
Onderzoekers van TNO hebben laten weten dat ze ook een aantal toekomstige BouwHub-projecten gaan monitoren. Daarbij zullen ze letten op bijkomende positieve effecten, bijvoorbeeld op het gebied van verkeer en klimaat.
Tekst: Marion de Graaff
Foto: Pixabay