​BNEF: ‘Verkoop elektrische auto’s neemt vanaf 2020 enorme vlucht’

Erik op 1 maart 2016 | 2 minuten leestijd
Bloomberg New Energy Finance stelt in een recent verschenen rapport dat de populariteit van elektrische auto’s in de jaren ’20 heel snel zal groeien. Veel sneller dan overheden en oliemaatschappijen momenteel inschatten. Dit heeft alles te maken met de prijs van accu’s, die naar verwachting flink zal dalen.

Men verwacht dat de benodigde lithium-ion batterijen voor elektrische auto’s enorm in prijs gaan dalen. Deze daling in prijs is al een tijdje aan de gang. Sinds 2010 is de prijs van deze accu’s met 65 procent gedaald. Bloomberg verwacht dat deze trend zich de aankomende jaren voortzet. Logischerwijs zorgt dit ook voor een daling van de prijs voor elektrische auto’s, waardoor ze financieel gezien een aantrekkelijkere optie worden dan auto’s op benzine of diesel.

Gevolgen

Bloomberg voorspelt dat er in de jaren ’20 wereldwijd ongeveer 41 miljoen elektrische voertuigen rondrijden. Als deze voorspelling uitkomt, heeft dit grote volgen voor de energiesector. Bloomberg maakt een rekensommetje: stel dat in 2040 een kwart van de auto’s op elektriciteit rijdt. Dan zou dit dagelijks 13 miljoen vaten ruwe olie schelen. Daar staat tegenover dat er dagelijks 1.900 terawattuur extra elektriciteit verbruikt wordt; dat staat gelijk aan 8 procent van de wereldwijde vraag naar elektriciteit in 2015.

Lees ook: ‘53.000 extra laadpalen nodig in Nederland’

Gerelateerde artikelen